avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contorizare individuala gaze naturale
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contorizare individuala gaze naturale

As dori sa aflu de ce asociatia de proprietari de care apartin nu isi da acordul pentru contorizarea individuala a consumului de gaze naturale, motivand faptul ca inregistrez penalitati de intarziere la furnizorul de caldura / apa calda. Avand in vedere ca este vorba de doua lucruri diferite, exista baza legala pentru acest refuz?
mianname a scris:
As dori sa aflu de ce asociatia de proprietari de care apartin nu isi da acordul pentru contorizarea individuala a consumului de gaze naturale, motivand faptul ca inregistrez penalitati de intarziere la furnizorul de caldura / apa calda.

Daca aveti restante fata de asociatia de proprietari, indiferent ca sunt pentru caldura, apa, gaz, salarii, lift..., asociatia trebuie sa va determine sa achitati aceste datorii. Eliberarea unei adeverinte, acordarea unui aviz sau orice altceva de acest gen, este un moment ce trebuie valorificat de asociatiei in sensul de a va impune achitarea debitelor si apoi eliberarea avizului.
Este firesc sa primiti daca platiti.

Daca exista o conventie de plata a penalitatilor incheiata cu furnizorul sau AP (nu se precizeaza cu cine) iar userul s-a tinut de respectarea ei pana acum, nu vad de ce sa nu primeasca acordul AP. Edte adevarat ca este o metoda de constrangere dar nu exista temei legal ptr constrangere. AP ar putea sa il dea in judecata ptr plata utilitatilor restante pe un proprietar dar nu ii poate restrange dreptul acestuia sa se contorizeze individual ptr reducerea costurilor.
Gazele se platesc la pausal pe nr persoane, nu va spun ca diferente IMENSE sunt intre cei contorizati cu pasante si restul.
@cyan,
Se vede ca vorbiti dpdv teoretic. Mai greu este la asociatie...
Sunt de acord ca nimeni pe lumea aceasta nu trebuie constrans, dar vreau sa va intreb, cum se cheama ca furnizorul de apa - daca nu-i achit factura, vine imediat cu o notificare si ma informeaza ca daca pana pe data de ... nu achit factuira, debranseaza blocul...?
Exemplele pot continua si la dvs. acasa,de cei de la CATV, gaze, si cine mai stie de unde? La dispensar, la policlinica, la metrou, pe strada... Adica sunt constrangeri normale si constrangei anormale (abuzive)?
Sigur ca nu exista temei legal, dar toti te constrang cu acte si cel mai bun exemplu pe care vi l-am dat este constrangerea prin contract, prin clauze asumate si semnate de conducerea as. prop., da?

Nu stiu ce probleme are autorul topicului, parca am inteles ca are niste penalizari la furnizorul de energie termica cu care are incheiata o conventie de plata. Sa fie sanatos, pana la urma as. prop. este peste tot si nu vreau sa stiti cate constranger vin din aceasta directie. Chiar nu vreau sa stiti; proprietarul vrea caldura in casa, restul este poveste, ca achita cand are bani, ca i se aplica penalizari, ca este chemat in instanta ...
..........................
Cum spuneam, daca se vrea separarea de masura la gaze, sa fie foarte atenti ca cel putin ca la costurile pentru conducta principala de pe casa scarii, sa participe toti proprietarii, indiferent ca vrea acum sau mai tarziu sa-si faca separarea de masura (eventual aceasta operatiune sa se faca prin as. prop.).
Spun acest lucru ca noi am avut aceasta experienta, iar pe forum s-a "clapacit" destul cum ca la costurile initiale a participat doar un vecin si pe masura ce si alti proprietari au dorit sa-si separe consumul a trebuit sa faca fel de fel de intelegeri notariale, sa faca fel de fel de calcule...
Daca lucrarea se face prin as. prop., atunci, simplu, as. prop. (sa zicem proprietarul conductei), elibereaza proprietarului un accept - desigur, necesar la firma de gaze.
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2015
Adam Grecu, utilizator
Este foarte adevarat ca teoria e teorie iar practica te omoara!:)

Furnizorul de utilitati, fie ca este vorba de apa, gaz sau tv are dreptul sa intrerupa furnizarea serviciului din cauza neachitarii facturilor intr-un anumit termen si sa solicite penalitati si plata unei taxe pentru reluarea furnizarii in baza unui contract in care sunt prevazute drepturile si obligatiile partilor.
Daca in contract nu sunt prevazute clauze privind intreruperea serviciului sau plata de penalitati si alte taxe atunci clientul are toate sansele sa obtina despagubiri in instanta pentru prejudicii cauzate de intreruperea contractului. Din acest motiv furnizorii se asigura ca un contract cu clauze "beton" care sa ii fereasca de plata unor despagubiri.

Drepturile si obligatiile proprietarilor si asociatiei de proprietari sunt prevazute atat in legislatia specifica cat si in statutul AP care poate fi asimilat unui contract intre proprietar si AP.

Proprietarii sunt obligati sa respecte hotararile AG sau ale CEx.

Daca in oricare din aceste documente (statut, hotarari) este prevazut ca nu se elibereaza la cererea unui proprietar un document care ii este necesar in relatia cu terti pana nu isi achita datoriile fata de asociatie atunci refuzul este justificat, in caz contrar se poate considera ca fiind o constrangere "abuziva".
Asociatia ar avea temeiul legal pentru refuz in hotararea AG/CEx sau in statut.
Poate proprietarul sa se duca si la CEDO daca doreste, din moment ce exista temeiul legal nu ar avea nicio sansa de reusita .






Pai vedeti ca alta-i discutia acum?
De ce sa vorbim pe de rost?
De la inceputul activitatii mele si pana acum, ne-am tot lovit ba de una, ba de alta - astfel incat, am fost nevoiti sa le tot adaugam ca si puncte de discutie si apoi sa adoptam hotarari in AG, ori s-au luat decizii in com. ex.
La noi s-a aplicat regula ca, da poti sa-ti montezi apometre daca nu ai debite (la apa, in principiu). Nu obtii de la asociatie "document" pentru furnizoul de gaze ca sa-ti faci contract separat daca nu ai achitat c/val conductei principale si daca nu ai debite (printre care si cel de la gazele consumate in pausal).
Toate acestea au fost discutate si aprobate in AG a proprietarilor. In general acestea au fost intelese de proprietari "din prima", dar am fost nevoiti sa mergem si in instanta (chemati de catre un proprietar) care avea debite - este drept nu prea mari, dar era moftul lui sa nu achite la timp, ci atunci "cand vrea muschii mei", ca este dreptul lui si pe langa amenintarile cu instanta, ne-a "umplut frigiderele cu carne", mai ales presedintului, dar eram si eu pe-acolo... cum dreaq sa colaborezi cu un astfel de cetatean?
Deci sunt situatii si situatii si nu putem generaliza.
Faza aceasta cu traiul in comun, prin as. de prop. nu ar fi cine stie ce, daca fiecare parte si-ar face treaba ca lumea. Cunosc si conduceri ale unor as. prop. cu care lucrezi foarte dificil, practic nu te intelegi cu dansii, dar acest lucru depinde in foarte mare masura de oamenii de-acolo. Ca ne mai adresam pe la autoritati, de acord, dar pana la urma tot local se rezolva problemele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitatea taierii tevii de gaze ContSters61266 ContSters61266 precum am expus acum ceva timp, noul presedinte al asociatiei a impus in comitetul executiv ca, in urma contorizarii separate la gaze a majoritatii ... (vezi toată discuția)
Presedintele asociatiei refuza semnarea cererii de sistare a energiei termice ken ken Compania de furnizare a energiei termice accepta sistarea furnizarii de agent termic in sezonul 2015-2016, sub conditia depunerii unei cereri semnate ... (vezi toată discuția)
Decizie corecta a asociatiei de proprietari ? leia leia Suntem trei apartamente pe scara care nu ne-am pus contoare de gaze separat . Deoarece unul din cele trei apartamente are datorii mari la intretinere ... (vezi toată discuția)