avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperarea banutilor de aur(cocosei) preluati abuziv ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperarea banutilor de aur(cocosei) preluati abuziv in 1960

Buna ziua! Bunicii mei au avut niste banuti de aur, koroane austroungare sau cocosei cum li se mai zicea.In 14 iunie 1960 s-a dat un decret (nr. 210), prin care ,toti care detineau aur , metale pretioase etc , trebuiau sa-i predea Bancii de Stat a R.P.R. in termen de 30 zile.Pe 21 iunie 1960 bunicii au predat acei bani de teama sa nu faca inchisoare, li s-a dat in acest scop un act (borderou), pe care il au si acuma,in care scrie ca s-a cumparat de la X atatea bucati de koroane austroungare si pretul fiecarui banut , precum si totalul.
Ce m-ar interesa pe mine? Se poate recupera cumva acei banuti? Se poate face ceva in acest caz? Am inteles ca au fost preluati abuziv , chiar daca li s-a dat o suma pt ei. Daca e cineva care a mai intalnit un asemea caz as fi tare incantat sa aud o parere. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cassy , utilizator 20:47, 30 Iunie 2009
De putut ati putea incerca un proces dar daca nu aveti dovezi cu privire la confiscare nu veti castiga.
In ce priveste sumele de bani acestea s-au prescris daca mai e vorba si de bani confiscati.
Nu mai stiu sigur daca nu cumva s-a prescris si dreptul cu privire la cocosei.Daca vreti sa deschideti actiunea acum.
Problema este foarte sensibilă.Începeţi cu o cerere la Trezorerie şi vedeţi ce răspuns primiţi şi după aceea încercaţi pe baza actelor doveditoare o acţiune în instanţă.Subiectul are şi iz politic Cazurile care s-au rezolvat au fost în urma uno intervenţii la nivel înalt.
dreptul de a formula actiune in instanta se prescrie la 31.12.2009.
Inteleg ca pentru obiectele predate-de buna voie- vi sa dat o suma de bani?!
Nu vad ce motive puteti invoca ,acum?!
Va redau mai jos art. 34 ind 1 din OG nr. 24/2003, aprobata cu modificari prin legea 362/2003, privind perfectionarea cadrului cadrului legislativ privind regimul metalelor pretioase, care modifica si completeaza OUG 190/2000 aprobata si modificata de legea 261/2002
Art. 34 ind.1. - (1) Persoanele fizice şi juridice ale căror obiecte din metale preţioase, aliaje ale acestora şi pietre preţioase de natura celor prevăzute la art. 3 au fost preluate abuziv, cu încălcarea reglementărilor în vigoare, după anul 1946 şi până în anul 1990, pot solicita restituirea acestora instanţelor de judecată de la domiciliul reclamantului, până la data de 31 decembrie 2003.
(2) În cazul obiectelor din metale preţioase, aliaje ale acestora şi pietre preţioase preluate abuziv, care nu se mai regăsesc fizic, fiind topite sau valorificate, se vor acorda despăgubiri în condiţiile şi în limitele stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, emise de Ministerul Finanţelor Publice şi de Banca Naţională a României.
(3) Cererile şi acţiunile în justiţie, legate de aplicarea prevederilor alin. (1) şi (2), sunt scutite de taxă de timbru.
Fata de prevederile acestui act normativ cred ca ati pierdut termenul de formulare a unei cereri
Ultima modificare: Marți, 30 Iunie 2009
Mihail Cazacioc, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Motivare in drept rolex rolex O persoana a fost condamnata in 1956 la 10 ani temnita grea si confiscarea totala a averii pentru activitati contra clasei muncitoare. In anul 2002 Curtea ... (vezi toată discuția)
Anulare proces verbal confiscare silviumanta silviumanta Buna ziua!Are cineva idee cum pot si care sunt sansele pentru anularea unui proces verbal prin care s-au confiscat 6 kg de aur(bijuterii vechi si aur ... (vezi toată discuția)
Accize produse aur lumib78 lumib78 Buna ziua, O societate achizitioneaza din romania de la alta firma romaneasca niste pandantive din aur de 14 karate, personalizate cu denumirea firmei pe care ... (vezi toată discuția)