Astazi am fost la Alofm pentru a intocmi dosarul pentru somaj.Vreau sa precizez ca ultimul meu contract a incetat conform art.31(perioada de proba),avand in total o vechime de 11 luni si 10 zile la data incetarii contractului.La somaj mi-a spus ca luna 12 se poate lua ca fractiune si ca pot plati individual pe o luna CAS ,sanatate si somaj,pentru a acoperi perioada nelucrata.Problema este ca doamna de la somaj a spus ca trebuie sa fac contract de asigurare cu agentia de somaj,dandu-mi o adeverinta tip cu care sa ma duc la primarie sa dovedesc ca detin teren agricol,vie, etc.Din pacate eu nu detin teren agricol.A spus ca daca nu completez aceasta adeverinta,nu pot face contract de asigurare.Eu stiu ca pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru somaj ,dimpotriva nu trebuie sa detii terenuri,proprietatietc.
Va multumesc si va rog sa ma ajutati cu o solutie.
La somaj mi s-a spus ca trebuie sa fac contract de asigurare cu ei si ca trebuie sa fac dovada ca detin teren agricol.Avand 11 luni si 10 zile vechime in ultimele 24 luni,trebuie sa cotizez individual timp de o luna asigurari sociale, sanatate si somaj,dar trebuie sa completez adeverinta in care sa figurez inregistrat in registrul agricol ca proprietar de teren agricol.Altfel nu pot face celelalte contracte,respectiv asigurarile sociale si sanatate.
Legea nr.76/2002
Art. 20 Se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, următoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
d) membri
e) cetăţeni români care lucrează în străinătate, conform legii;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate potrivit legii şi care nu se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-e).
Art. 22
(1) Persoanele prevăzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
(2) Venitul lunar pentru care se asigură persoanele prevăzute la art. 20 nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, şi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, în vigoare în luna pentru care se plăteşte contribuţia de asigurare pentru şomaj.
Asadar, potrivit legii, puteti incheia un contract de asigurare cu AJOFM-ul, numai daca sunteti asigurata în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.