avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vatamare corporala din culpa - despagubiri
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vatamare corporala din culpa - despagubiri

Recent am fost implicat intr-un accident rutier de neacordare de prioritate la trecerea de pietoni. Accidentul s-a produs din vina personala si a rezultat vatamarea corporala a pietonului.
As dori sa cunosc cum ar trebui sa procedez pentru a despagubi material victima? Victima a cerut o suma de bani pentru nu a depune plangere civila impotriva mea. Care ar fi cea mai buna cale prin care pot asigura faptul ca odata ce inmanez respectiva suma de bani, victima nu va avea pretentii ulteriore in instanta (am inteles ca exista un termen de 30 zile din data accidentului in care victima poate depune plangere civila)?
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:48, 29 Iunie 2009
Victima poate depune plangerea ( penala) in termen de 2 luni de la data savarsirii accidentului caruia i-a cazut victima. Odata c u depunerea plangerii , victima poate declara ca constituie si parte civila , in vederea obtinerii unor despagubiri pentru prejudiciul suferit si eventual, si a unor daune morale. . Ar trebui sa fiti la curent cu evolutia starii de sanatate a victimei si sa va implicati in a oferi ajutor financiar acesteia , pentru costurile tratamentului medical . Acest demers va va fi de ajutor in ipoteza in care victima depune plangere , constituind un element prin care un faprtuitor beneficiaza de o reducere de pedeapsa ,in cazul in care organele de cercetare vor gasi de cuviinta a incepe urmarirea penala impotriva dvs. Trebuie sa aveti in vedere si nr. zilelor de ingrijiri medicale care ii sunt necesare victimei pentru a-si reface starea de sanatate, daca acestea vor fi in nr. de peste 60 , iar consecintele se vor dovedi a fi deosebit de grave , o eventuala retragere a plangerii din partea victimei nu va fi posibila . Este bine sa pastrati legatura si sa va implicati cat puteti pentru a inlatura consecintele accidentului, iar inainte de a face orice tranzactie c u victima, cereti-i sa va prezinte documentele medico-legale , pentru a putea aprecia la cat se poate ridica prejudiciul.
@traianim
Daca v-a solicitat bani contra renunt, victima este versata/invatata privind procedeul si intentioneaza sa "mulga " cat mai mult.Daca doriti sa o recompensati, intocmiti act notarial care sa confirme despagubirea si lipsa de pretentii.
Banii de despagubire ii recuperati de la asiguratorul RCA (faceti avizare de dauna) pe baza actului notarial.Aveti si posibilitatea de a despagubi victima prin asigurarea RCA.la primirea banilor, aceasta trebuie sa semneze documentul prin care renunta la pretentii ulterioare.(depinde ce pretentii are, sa nu fie exagerate)
Parerea mea este sa nu dati niciun ban.
Daunele materiale si morale stabilite printr-o hotarare judecatoreasca se platesc de catre asigurator.
In functie de unele date privind victima si topografia locului exista posibilitatea solutionarii cu NUP.
Sunt aproape convins ca politia va incerca sa va convinga sa va impacati (prin plata unei sume de bani) pentru ca sa rezolve mai repede respectiva cauza.
Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala din culpa - accident auto, zile ingrijiri medicale gori macovei gori macovei Buna, am si eu o problema. sa spunem ca am lovit o persoana cu masina pe trecerea de pietoni. viteza mica 10-15 km/h, fata accidentata s-a lovit cu capul de ... (vezi toată discuția)
Accident cu vătămare de persoane Lucianhublea Lucianhublea Bună ziua, Am fost implicat vineri, 3.10.2014, într-un accident rutier cu vătămare de persoane persoane si as dori sa știu cum sa procedez mai ... (vezi toată discuția)
Fondul de garantare Verisss Verisss In iulie 2015 am avut un accident rutier in urma caruia unul din 4 pasageri a ramas paralizata. La momentul acela am despagubit victima cu o suma de bani si a ... (vezi toată discuția)