Intr-un proces de inlocuire masura plasament, o terta persoana a intervenit cu niste informatii despre cei care urmeaza sa ia acel copil in plasament, la urmatorul termen s-a amanat cauza pentru studierea cererii de interventie iar la termen s-a dat solutia cu mentiunea admite cererea si "Respinge ca inadmisibilă cererea de intervenţie ". Termenul "inadmisibil" la ce se refera de fapt? inseamna ca este vorba despre greseli de redactare a cererii de interventie sau ceea ce continea nu a fost luat in considerare de instanta?
Potrivit prevederilor art. 49 alin. 1 CPrCiv. „oricine are un interes poate interveni într-o pricină ce se urmează între alte persoane”, iar alin. 2 al aceluiaşi articol prevede că intervenţia este în interes propriu când cel care intervine invocă un drept al său.
Dat fiind caracterul de act de conservare al cererii de intervenţie, ea se poate rezuma, ca şi pretenţie, la solicitarea de a se respinge acţiunea reclamantului (petentului în speţă), nefiind o condiţie indispensabilă formularea unor pretenţii proprii faţă de părţile deja existente în dosar.
Pentru admisibilitatea în principiu a cererii de intervenţie este necesară, în principal îndeplinirea a două condiţii: terţul să invoce un drept al său sau o situaţie juridică ocrotită de lege (existenţa dreptului fiind o condiţie de admitere în fond a cererii de intervenţie), iar acest drept să fie în legătură cu pricina dedusă judecăţii.
In aceste conditii, instanţa trebuie să verifice următoarele aspecte, dacă:
terţul justifică un interes şi pretinde un drept propriu;
cererea sa are legătură cu cererea principală, încât să justifice soluţionarea lor împreună;
în raport de natura litigiului dintre reclamant şi pârât, este admisibilă o intervenţie voluntară principală;
terţul a formulat cererea sa în termenul prevăzut de lege, iar, în situaţia în care a formulat-o în apel, instanţa trebuie să verifice dacă părţile din apel sunt de acord cu primirea cererii.
Probabil ca in speta Dvs. dupa verificare, instant a decis ca, nefiind intrunite conditiile legale, nu poate primi cererea.
Fie cererea de intervenție a fost făcută după închiderea dezbaterilor, fie așa cum a spus domnul legalmgm, intervenientul nu a putut justifica un interes. Inadmisibilitatea este sancțiunea ce intervine de cele mai multe ori atunci când nu au fost îndeplinite niște obligații/condiții prealabile stabilite de lege înainte de a promova o acțiune. Când se respinge o cerere ca inadmisibilă nu are loc o examinare pe fond a acesteia, ci se arată că nu poate fi primită spre examinare.
Multumesc frumos, cu ajutorul d-voastra mi-am clarificat in minte cum stau lucrurile. Intuitiv asa eram tentata sa cred si eu iar daca s-ar fi referit la continut probabil termenul ar fi fost "nefondata".
Intr-adevar interesul tertei persoane nu era dovedit, ea intervenind doar in interesul superior al copilului care urmeaza sa fie transferat in alt plasament.