avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intervenientul in interes propriu este parte in proces?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Intervenientul in interes propriu este parte in proces?

Buna seara,
Un intervenient in nume propriu,este considerat ca si parte in proces ?
Daca i s-a respins cererea de interventie,deoarece nu a fost sustinuta de avocatul ales, intervenientul poate face recurs ?
Este mentionat in vreo lege ca intervenientul poate,sau nu poate face recurs in cauza in care a intervenit in nume propriu ? Care ar fi legea ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 10:01, 9 Aprilie 2012
Art. 49 Cod procedura civila reglementeaza ca orice persoana interesata poate interveni in pricina, deci poate deveni parte in proces pentru apararea unui drept al sau. Verificati in incheierea de sedinta prin care s-a respins cererea de interventie daca s-a acordat drept de atac impotriva acesteia si termenul in care se poate exercita acest drept.
Legea care reglementeaza aceasta procedura este Codul de procedura civila.
Depinde in ce faza va aflati cu procesul.
Cererea de interventie in interes propriu se poate face numai in fata primei instante si inainte de inchiderea dezbaterilor; in mod exceptional, cu invoirea partilor cererea de interventie in interes propriu se poate face si in apel.
In schimb, cererea de intervenție în interesul uneia din părți poate fi formulată în orice fază procesuală, chiar și în recurs, fără a fi necesar acceptul părților participante la proces.
Atentie la taxa de timbru, pentru ca cererea de intervenţie se timbrează la fel ca şi cererea principală.
Cererea de interventie care a fost respinsa se da cu apel odata cu fondul la tribunal.
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
1-Cererea a fost introdusa pe fond,la Judecatorie.
2-Cererea a fost respinsa "avand in vedere ca nu s-a probat interesul care justifica interventia tertelor persoane in cauza." - avocatul nu s-a prezentat la proces si a trimis un altul,in substituire,care nu a aratat nimic din probele ce trebuiau sa sustina interesul intervenientului.
3-Hotararea inca nu s-a redactat,insa am vazut pe internet ca s-a dat drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Deci,termenul nu este depasit,intrucat nu s-a redactat hotararea si nici nu s-a comunicat. SE COMUNICA SI INTERVENIENTULUI ?
4-Taxa de timbru,nu s-a platit. Dar nici nu s-a dispus achitarea acesteia de catre instanta. Cuantumul acestei taxe,de unde sa il aflu ? Se mai poate achita taxa judiciara in recurs ?
Reclamantul,a platit taxa judiciara de timbru 1148 lei. Oare,aceasta suma trebuie platita si de intervenient ?
5-In cazul cererii de interventie,se da APEL ? Instanta a dat recurs. Oare se poate ca pentru actiunea principala sa se dea recurs,iar ptr. cererea de interventie apel - recurs ? Doua cai de atac ?
Va multumesc.
Cererea de interventie se ataca odata cu fondul.
Daca pentru sentinta de la fond s-a stabilit drept cale de atac recursul, aceeasi cale de atac este si pentru cererea de interventie.Nu sunt doua cai de atac diferite.
Taxa de timbru pentru interventie este egala cu cea din cererea principala (1148 lei.)
In calea de atac se achita jumatate din taxa de la fond.
Este ciudat de ce la fond nu s-a dispus taxarea cererii de interventie!
Domnule,sunteti sigur ca trebuie platita taxa doar pe jumatate ? Chiar daca cererea a fost introdusa pe fond ?
Este un articol de lege in acest sens ?
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Cerere de interventie ni_leta ni_leta Buna seara Am o nedumerire. - paratul , ( la fond) formuleaza cerere reconventionala, dupa care renunta la ea si o califica in cerere de interventie in ... (vezi toată discuția)
Recurent - parat sau recurent intervenient? ni_leta ni_leta Buna ziua Revin cu o rugaminte daca ma poate ajuta cineva. La fond parata a renuntat la cererea reconventionala in favoarea unei cereri de interventie in ... (vezi toată discuția)
Tardivitate recurs ilinico ilinico X introduce actiune in revendicare impotriva mea. Aflam ca donase acel teren fiicei lui si nu mai era proprietar la momentul cand introdusese actiunea . Noii ... (vezi toată discuția)