avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tardivitate recurs
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tardivitate recurs

X introduce actiune in revendicare impotriva mea. Aflam ca donase acel teren fiicei lui si nu mai era proprietar la momentul cand introdusese actiunea . Noii proprietari Y fac cerere de interventie in interes propriu si li se admite. Asta s-a intamplat la fond. In timpul apelului X decedeaza si sunt citati mostenitorii si intervenientii in interes propriu. Dar cerere de recurs fac numai intervenientii in termen de 15 zile. Totusi la primul termen de judecata se prezinta si unul din mostenitori care spune ca vrea sa-si puna avocat.
Intrebare: 1nu putem invoca exceptia tardivitatii recursului in ceea ce-i priveste pe mostenitori?
2intervenientul in interes propriu are dreptul sa declare recurs chiar daca partea principala nu a facut-o?
Cel mai recent răspuns: ilinico , utilizator 07:54, 12 Mai 2009
Prin actiunea in revendicare, proprietarul care a pierdut posesia lucrului, poate cere restituirea acestuia de la cel la care se gaseste; proprietarul neposesor cere posesorului neproprietar recunoasterea dreptului sau de proprietate si restituirea lucrului.


Dvs. de unde ati cumparat imobilul? De la fiica lui X?
Am inteles ca mostenitorii nu au promovat recurs si prin urmare nu li se poate cere respingerea recursului ca tardiv. In recurs se citeaza toate partile care au fost citate la fond, iar dreptul la aparare este garantat.
Oricine este parte in cauza, are dreptul sa uzeze de toate caile de atac.
imobilul este proprietatea noastra, cu toate actele posibile in regula, nu avem aceiasi autori, ei revendica un bun care nu e al lor, ma rog, e mult de explicat si de necrezut...
In recurs sunt citate partile de la fond dar eu intrebam daca nu se poate respinge pt ca mostenitorii nu au declarat recurs in termenul procedural?
De ex art .56 cod pr civ prevede ca recursul facut de cel care intervine in interesul uneia din parti se socoteste neavenit .... daca partea nu a facut ea insasi recurs..?????
va rog frumos ,lamuriti-ma si pe mine, am mai primit lamuriri de pe acest sit si au fost f bune.
va multumesc.
In recurs sunt citate partile de la fond dar eu intrebam daca nu se poate respinge pt ca mostenitorii nu au declarat recurs in termenul procedural?

Art. 56 din C.pr.civ. prevede: "Apelul sau recursul făcut de cel care intervine în interesul uneia din părţi se socoteşte neavenit, dacă partea pentru care a intervenit nu a făcut ea însăşi apel sau recurs."
Dar acest text legal nu este incident in speta, deoarece intervenientii sunt in interes propriu si nu al uneia din parti.
Potrivit art. 49 C.pr.civ., alin. 2 "Intervenţia este în interes propriu când cel care intervine invocă un drept al său", iar alin. 3 prevede "Ea este în interesul uneia din părţi când sprijină numai apărarea acesteia".
Astfel, raspunsul este NU, acesti intervenienti au dreptul sa atace hotararea pronuntata urmarind propriul interes, aceasta neavand nicio legatura de interdependenta cu atacarea sau nu a hotararii de catre alte parti, deoarece intervenientul in nume propriu are o calitate echivalata cu a reclamantului in proces. Cererea de interventie in interes propriu se poate face in prima instanta pana la inchiderea dezbaterilor, iar in apel, poate fi primita numai cu acordul partilor, pe cand cererea de interventie in interesul uneia dintre parti poate fi facuta si in instanta de recurs. ;)
de abia acum am inteles si va multumesc din suflet. Sunt justitiabila si nu stiu intotdeauna toate chestiile de procedura.:">

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot solicita? bufa bufa Reclamantul poate cere instantei de recurs,prin intimpinare,ca ea sa solicite sa fie depusa o cerere de interventie in interesul paratului unei persoane ... (vezi toată discuția)
Cerere de interventie inregistratnou inregistratnou Ma aflu intr-un proces de contestatie la executare care se afla in faza de recurs, la tribunal, am termen in cateva saptamani! Poate o ruda de a mea, spre ... (vezi toată discuția)
Utilitatile dupa iesirea din indiviziune Dajani Dajani Buna ziua, \"S-a finalizat\" un proces prin admiterea actiunii de iesire din indiviziune avand ca obiect, partajul judiciar - \"iesirea din indiviziune\" cu ... (vezi toată discuția)