avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intervenientul in interes propriu este parte in proces?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Intervenientul in interes propriu este parte in proces?

Buna seara,
Un intervenient in nume propriu,este considerat ca si parte in proces ?
Daca i s-a respins cererea de interventie,deoarece nu a fost sustinuta de avocatul ales, intervenientul poate face recurs ?
Este mentionat in vreo lege ca intervenientul poate,sau nu poate face recurs in cauza in care a intervenit in nume propriu ? Care ar fi legea ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 10:01, 9 Aprilie 2012
Eu marturisesc ca nu inteleg de ce doriti o speta. Hotararea care se va pronunta in cauza va fi comunicata si intervenientului in interes propriu. Din moment ce incheierea prin care a fost respinsa cererea de interventie se ataca odata cu fondul, inseamna ca, dvs. sau persoana pentru care intrebati, trebuie sa primiti sentinta instantei. Altfel nu ati avea ce sa atacati.

Vreau sa fac o precizare, pentru ca nu am inteles foarte clar cum stau lucrurile din ceea ce ati scris dvs.: daca cererea de interventie voluntara principala a fost respinsa ca inadmisibila, si teoretic asta s-a intamplat, pe langa posibilitatea de a ataca aceasta incheiere odata cu hotararea de fond, dvs. puteti sa va reiterati pretentia printr-o cerere de chemare in judecata indreptata impotriva partilor din procesul in care ati vrut sa interveniti, neexistand riscul de a vi se opune puterea de lucru judecat, intrucat cererea de interventie nu a fost solutionata pe fond.

Insa, intervenientul caruia prima instanta nu i-a admis in principiu cererea de interventie, considerand ca acesta nu justifica un interes legitim, nu poate formula in apel (recurs) alte motive decat cele referitoare la solutia data cererii sale, deci nu poate critica pe fond solutia data actiunii principale (C.A. Bucuresti, sectia a IV-a civila, decizia nr. 2075/1998).
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cererea de interventie a fost respinsa in principiu avand in vedere ca nu s-a probat interesul care justifica interventia tertei persoane.
Ori,documentele care probau interesul,au fost date avocatului,insa acesta nu s-a prezentat la proces ci a trimis un altul , in substituire. Acesta nu avea habar de ceea ce trebuia sustinut.
Astfel,cererea a fost respinsa.
In situatia aceasta,se poate in apel sa se probeze interesul care justifica interventia ?
(detalii sunt date in topicul de aici - www.avocatnet.ro/content/for... ).
Sau,daca se respinge si in apel cererea de interventie,se poate introduce ulterior o actiune pentru "Inbogatire fara just temei ?" Probele sunt clare in speta.
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Da, cererea de interventie voluntara principala a fost respinsa ca inadmisibila, instanta considerand ca intervenientii nu au justificat un interes legitim.

X si Y pot sa atace hotararea cu recurs (ati scris ca hotararea e data cu recurs), insa singurele motive pe care le pot invoca in motivarea recursului vor fi cele legate de respingerea ca inadmisibila a cererii de interventie. Dupa aceea, X si Y se pot adresa instantei cu o cerere de chemare in judecata impotriva partilor din litigiul initial. Cu calificarea cererii de chemare in judecata nu va pot ajuta si excede discutiilor ce se pot purta in acest forum. Va indrum sa intrebati acest aspect in forumul Drept civil.
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Se va face recurs de catre intervenienti,insa,in recurs,acestia mai pot arata ca,de fapt, cererea era admisibila daca existau documentele justificative la dosar ?
Sau,ar fi mai bine sa se faca o noua actiune,prin care sa se arata ca reclamantul se imbogateste fara temei prin banii ce nu au fost ai sai ? Exista documente din care se poate vedea clar de unde provin banii. ( www.avocatnet.ro/con ... ).
-Totusi eu raman la ideea ca,decat prin instante....mai bine il iau de guler si il oblig sa returneze banii........SIMPLU,in 5 minute.........fara martori,fara identitate...etc. atunci voi fi gasit eu vinovat (ca justitia ar face "dreptate").-

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de interventie ni_leta ni_leta Buna seara Am o nedumerire. - paratul , ( la fond) formuleaza cerere reconventionala, dupa care renunta la ea si o califica in cerere de interventie in ... (vezi toată discuția)
Recurent - parat sau recurent intervenient? ni_leta ni_leta Buna ziua Revin cu o rugaminte daca ma poate ajuta cineva. La fond parata a renuntat la cererea reconventionala in favoarea unei cereri de interventie in ... (vezi toată discuția)
Tardivitate recurs ilinico ilinico X introduce actiune in revendicare impotriva mea. Aflam ca donase acel teren fiicei lui si nu mai era proprietar la momentul cand introdusese actiunea . Noii ... (vezi toată discuția)