Buna ziua.Am mostenit niste actiuni si vreau sa stiu cum se calculeaza impozitul de 16%.Eu am citit ca din pretul de vanzare se scade valoarea nominal a actiunii si apoi se calculeaza impozitul.Brokerul spune ca se impoziteaza la intreaga valoare de vanzare.
In al doilea rand la o societate la care am avut actiuni,am avut cumparate si eu la un anumit pret de exemplu eu am cumparat actiunea cu 10 lei/actiune (ex.10 actiuni am dat 100lei si am mai mostenit inca 15 actiuni si brokerul a trecut in portofoliu ca am 25 actiuni,dar pretul de cumparare este 4lei/actiune,deoarece a impartit cei 100lei pe care I-am dat eu cand am cumparat cele 10 actiuni,inainte de a primi mostenirea.Cand am facut mostenirea notarul mi-a luat taxa la pretul nominal al actiunilor mostenite si la Bursa de ce mi se considera o lei actiunile mostenite si se cumuleaza cu cele pe care le aveam inainte,iar la vanzare nu se scade valoarea nominala cum este scris in Codul Fiscal)Astept un raspuns.Va multumesc
Impozitul in speta este un impozit pe venitul obtinut in urma translatiei dreptului de proprietate asupra unor titluri de valori mobiliare.
Venitul impozabil este egal cu valoarea de vanzare - valoarea de achizitie - cheltuieli aferente cumpararii - cheltuieli aferente vanzarii.
In cazul mostenirii, valoarea de achizitie este valoarea nominala a titlului iar cheltuielile aferente sunt sumele platite notarului drept onorariu.
Find 2 moduri diferite prin care ati intrat in posesia actiunilor (mostenire si cumparare) venitul impozabil se calculeaza distinct pentru fiecare mod in parte.
Vanzare actiuni
andrei_i_p
Buna ziua,
Lucrez la o firma care acorda uneori angajatilor actiuni. Intrebarea mea este daca trebuie sa fac ceva cand vreau sa le vand si daca trebuie ce ... (vezi toată discuția)