avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cetatean roman fara domiciliu?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cetatean roman fara domiciliu?

Buna ziua,

Un cetatean roman, care calatoreste in baza pasaportului in mai multe tari (insa in nici una nu are permis de sedere, deci nu sta mai mult de 183 zile) si are domiciliul in Romania, mai exact in casa parintilor, se poate declara fara domiciliu in Romania (practic fara domiciliu in nicio tara), pastrandu-si doar cetatenia? Unde se face acesta procedura de stergere a domiciliului? Primaria de care apartine?

Pasaportul pe care il are obtinut in baza CI si pe care scrie judetul la domiciliu trebuie schimbat, daca mai e valabil cativa ani?
Poate obtine un nou pasaport in baza celui vechi si a certificatului de nastere, nemaiavand CI?

Dovada domiciliului e necesara pentru angajare, deschidere cont bancar etc, dar persoana in cauza nu este interesata de acestea.

Am inteles ca ar fi ceva reglementare a UE care permite asta. Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2015
prodan_larisa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 11:12, 11 Mai 2015
pentru asta trebuie să se declare CRDS și implict să declare un domiciliu.
Fara domiciliu in nicio tara practic nu cred ca se poate, ca doar nu locuieste respectiva persoana pe luna. Undeva tot are o casa a lui unde trage omul sa doarma. Indicat este tinand cont de faptul ca nu mai locuiti in Romania de multa vreme si nici nu aveti de gand sa mai locuiti aici sa solicitati de la ambasada/consulat un pasaport CRDS(cetatean roman cu domiciliul in strainatate), dar va trebui sa declarati o tara de domiciliu.
Daca insa va referiti la faptul ca ati dori sa deveniti apatrid va informez ca Romania prin Legea nr.362 din 13 decembrie 2005 a aderat la Convenţia privind statutul apatrizilor,adoptată la New York la 28 septembrie 1954.
[ link extern ]
Buna ziua,

Multumesc de raspuns, nu stiam de apatrid si nu la asta ma refeream, inteleg ca inseamna sa nu mai ai cetatenie. Totusi, un apatrid care nu sta mai mult de 183 de zile/an intr-o tara (presupun ca in una din cele participante la aceasta conventie) unde isi face declaratiile fiscale? Si ar trebui obtinuta viza la fiecare calatorie?

Ideea era sa fie cetateania romana in continuare(pasaport roman), insa fara un domiciliu stabil; in cazul in care tot calatoresti si stai la hotel, nu e nevoie sa ai un domiciliu/resendinta practic. Am auzit ca in Italia pe documentele (nu stiu daca pasaport) unor tigani cetateni italieni (nomazi), scrie senza fissa dimora(fara domiciuliu/adapost) si de aici ar fi valabil si in alte tari/alte cetatenii.

De fisc si de moarte nu scapam :) Atat timp cat nu declarati si dovediti ca locuiti in mod statornic altundeva decat la parintii dvs. domiciliul dvs. va fi acolo unde il aveti acum.

Si la noi exista carti de identitate provizorii (cu termen de valabilitate maxim un an) pentru persoanele fara adapost, pe ele scrie ''fara locuinta'' - este trecuta doar localitatea, insa acele persoane nu au avut niciodata un domiciliu inregistrat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz eliberare pașaport crds de la consulat. nu înțelegem natura acestei îngrădiri a libertății unui cetățean român de a-și stabili domiciliul acolo unde dorește mapostolro mapostolro Bună ziua, Aș dori să prezint comunității o situație un pic ciudată, de care ne lovim în mod frecvent la unul din consulatele României în Regatul ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman cu domiciliul in strainatate dar si in romania eugen82 eugen82 Un cetatean roman plecat de 20 de ani , cetatean al altei tari si cu domiciliul stabil in acea tara, mai are dreptul de a-si declara domicilul in Romania si de ... (vezi toată discuția)
Card identitate romania business23 business23 Sunt cetatean roman nascut in Romania si detin Card de Identitate emis de catre autoritatile romane. Domiciliul de pe actul respectiv nu mai este valabil, ... (vezi toată discuția)