avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren in arenda cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren in arenda cu probleme

Parinti mei au in proprietate un hectar de pamant pe care l-au dat unei intreprinderi individuale (o asa-zisa \" asociatie sateasca\") ca sa il lucreze in urma cu 4 ani.

La cateva luni de la asta au incheiat un contract de arenda pentru jumate din acel teren.

Fiind mai in varsta s-au grabit sa semneze acel contract, nu l-au citit in amanunt si nici macar nu au o copie a acelui contract de arenda.

Cu timpul au inceput sa apara probleme.
Au inceput sa primeasca mai putine cereale fata de cum a fost intelegerea pentru acea jumate de teren in arenda.

Fiind nemultumiti de unele muncile agricole executate pe jumatatea de teren ramasa nearendata au inceput sa le faca ei si au au rugat sa le fie scazute acele lucrari.
Bineinteles nu sa intamplat asta, au platit si platesc mereu II-ului lucrari care nu s-au executat.

Mai mult de atat mult, platesc in plus ( la aceasi suprafata) pentru muncile agricole decat o fac ceilalti sateni ce au terenurile la acel II pentru a le fi lucrate.

Sunt nemultumiti de acea relatie si vor sa incheie orice intelegere cu acel II.
De comun acord am decis sa lucrez eu acele terenuri.

Stiti cumva sa ma sfatuiti care sunt pasi de urmat pentru a termina relatia contractuala de arenda?

Din cate am inteles terenul nu are carte funciara si as vrea sa profit si de noile modificari ale legii pentru a face asta gratuit.

www.avocatnet.ro/content/art...

Aceasta prevedre din lege ma ajuta cu ceva, face nul acel contract de arenda?

Contractul de arendă a unui teren încheiat pe un termen ce depăşeşte 3 ani trebuie să fie înscris la Oficiul Cadastral Teritorial în registrul bunurilor imobile. Prin urmare, arendașul este obligat să înregistreze contractul în termen de 3 luni de la data încheierii acestuia. Înregistrarea benevolăla oficiul cadastral teritorial a contractului de arendăîncheiat pe un termen de până la 3 aniîl scuteşte pe arendaşde obligaţia de a-lînregistra la primărie.

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2015
Viorel80Viorel, utilizator
Cel mai recent răspuns: Viorel80Viorel , utilizator 16:40, 19 Septembrie 2015
Contractul de arenda inceteaza in conditiile prevazute in contract. Daca nu aveti contractul solicitati o cooie arendasului in primul rind si apoi la primarie unde trebuie sa fie inregistrat.
Contractul poate fi reziluat daca una din parti nu isi indeplineste obligatiile, nu plateste arenda prevazuta, etc.
Trebuie să anunțați cu cel puțin 1 an înainte că nu mai doriți să arendați.
Dacă durata arendării este de 1 an atunci veți putea solicita cu 5 luni înainte rezilierea contractului.(art.1848NCPC)
Arendașul este obligat să depună un exemplar al contractului la primărie
În cazul în care în contract nu este prevăzută durata de arendare aceasta se consideră a fi făcută pentru toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă în anul agricol în care se încheie contractul
Consultati un specialist care sa studieze actele existente si sa determine mai intai care este situatia juridica actuala a terenului si a relatiilor contractuale.
Multumesc pentru informatii
Ma poate ajuta cineva cu o cerere tip (sau un link) a unei cereri de retragere a pamantului de la o " asociatie " agricola ?

( "Asociatia" este un termen generic folosit la tara pentru anumite persoane juridice care efectueaza lucrari agricole pe terenurile unor persoane fizice acestea platind acele lucrari si beneficiind de produsele agricole.)

Prin retragerea terenului de la " asociatie " devine nul un contract de arenda pe jumatate din acel teren?
Trebuiesc facute doua cereri, una pentru retragere pamant si alta pentru incetarea contractului de arenda?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren arendat nenesa nenesa Buna seara.As dori un sfat.Am terenuri arendate cu ctr.valabile pana in 2016.Unii dintre proprietari au vandut aceste terenuri arendate unei societati ... (vezi toată discuția)
Renta viagera iulliana iulliana in cazul incheierii unei rente viagere pentru un teren agricol arabil extravilan, dupa decesul proprietarului pamantului, copii mai pot mosteni pamantul, ori ... (vezi toată discuția)
Contract de arenda pentru terenurile cu destinatie agricola mariagabi mariagabi Este valabil incheiat un contrat de arendare, contract perfectat in 2012,si care are inserata o nota de subsol ce face referire la un termen din legea ... (vezi toată discuția)