avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Masina vanduta cu toate actele
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Masina vanduta cu toate actele

Buna ziua,

Acum 1 an am vandut unei persoane un WV Polo AVARIAT cu toate actele (talon si cartea masinii). Dansula spus ca repara masina, o pune pe picioare si o reinscrie pe numele lui in maxim 2 luni. Au trecut multe luni si domnul nu s-a prezentat, iar eu inca am masina pe numele meu, platesc taxe si asa mai departe.

Incerc sa il sun si nu imi raspunde, deci practic nu dau de el nici cum.

As putea radia autoturismul fara acte?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:28, 12 Mai 2015
Tranzactionarea bunului mobil a fost realizata prin incheierea de document autentificat sau prin unitate specializata ?
Tranzactionarea s-a incheiat printr-un contract vanzare-cumparare in doua exemplare originale. cu copia de buletin a celor doua persoane.
Procedura de radiere fiscala se refera la stingerea rolului fiscal al vanzatorului bunului mobil ,operatie care are drept consecinta ca impozitele si taxele fiscale aferente autovehiculului vor fi percepute cumparatorului=noul proprietar.
Procedura de radiere fiscala se poate efectua atat la cererea vanzatorului in baza contractului de vanzare – cumparare, cat si automat in momentul in care cumparatorul declara proprietatea ,respectiv deschide rolul fiscal la adiministratia fiscala responsabila domiciliului sau
La achizitionarea unui autovehicul, cumparatorul este obligat sa depuna dosarul de inmatriculare in termen de 30 de zile de la data semnarii contractului de vanzare – cumparare.
Articolului 11 din OUG 195/2002,
“(10) Proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul este obligat sa solicite autoritatii competente inscrierea in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare a oricarei modificari a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, dupa caz, ale proprietarului, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.”.

Disp art 101, neindeplinirea acestor obligatii “
constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni”
.
In cazul in care cumparatorul circula cu autoturismul dupa expirarea termenului de 30 de zile, acesta este pasibil de o amenda civila constand in 6-8 puncte de amenda
Dispozitiile art. 8 al Ordinului 1501/2006, prevedee ca
la semnarea contractului de vanzare – cumparare au dreptul de a inscrie transmiterea dreptului de proprietate completand mentiunea “instrainat catre…” pe spatele certificatului de inmatriculare:

Dupa decaderea termenului de 30 de zile de la vanzare, vanzatorul poate verifica la SPR evidenta auto daca cumparatorul a respectat legea si daca a efectuat inmatricularea pe numele sau
Daca cumparatorul nu a inmatriculat bunul mobil,vanzatorul in baza actelor de vanzare – cumparare.are dreptul sa solicite SPR mentionarea instrainarii in registrele evidenta auto
Pentru radierea fiscala puteti incheia decalratie notariala pe proprie raspundere ca nu mai detineti bunul mobil ca urmare a tranzactionarii acestuia
In baza contractului de vanzare cumparare si declaratia pe proprie raspundere,autoritatea fiscala urmeaza sa dispuna radierea auto de pe rolul dvs fiscal
Succes !
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2015
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare auto in lipsa proprietarului yorkie yorkie Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca se poate in urmatoarea problema Sunt plecat din tara si am lasat masina la vanzare in Romania tatalui meu. Acesta nu ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism Laurentiu A8900 Laurentiu A8900 Buna ziua,ma confrunt cu urmatoarea situatie...am cumparat un autoturism, am facut contract de vanzare cumparare,dar nu l-am inmatriculat deoarece s-a stricat ... (vezi toată discuția)
Vanzare auto ady339 ady339 buna ziua am si eu o problema,vreau sa vand un autoturism cu contract de vanzare cumparare unei persoane ,si vreau sa pastrez numerele acea persoana nu vrea sa ... (vezi toată discuția)