avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj strainatate

Buna ziua,

As dori sa ma ajutati cu o informatie.
Locuiesc in strainatate, divortul este in derulare aici si urmeaza sa facem partajul.
Recent a aparut o lege aici care imi permite sa fac partajul conform cu legile romane datorita faptului ca locuiesc de mai putin de 5 ani in aceasta tara.
Este posibil sa se judece in Romania cota fiecarui sot si in baza hotararii curtii din Romania sa fac partajul in strainatate?
Mentionez ca ne-am casatorit in Romania.

Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: ali80 , utilizator 17:10, 4 Iulie 2009
In principiu este posibil atata vreme cat exista intre cele doua state un acord privind recunoasterea reciproca a Hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile si reglementari comune de executare a acestora..
Este greu de spus daca este posibil.
Una este competenta instantelor, adica locul unde se tine procesul si alta este legea aplicabila.

Este foarte posibil ca instanta competenta sa fie cea straina, insa legea aplicabil sa fie cea romana..
Dupa cum este posibil sa fie competenta instanta romana si sa se aplice dreptul strain..

Ca o curiozitate, in ce tara este prevederea asta?
Locuiesc in Finlanda si legea sau articolul de lege a aparut daca nu ma insel chiar luna aceasta.
Ideea este ca se aplica doar cetatenilor straini care locuiesc de mai putin de 5 ani pe teritoriul Finlandei.
Va multumesc pt. raspunsuri si inca mai sper ca cineva care s-a lovit de aceeasta situatie sa ma lamureasca mai bine.
Este greu de crezut ca o sa gasiti pe cineva aici care s-a aflat chiar in situatia dvs...

Insa ca idee generala: legislatia europeana stabileste locul unde se poate desfasura procesul, iar legislatia statului unde se desfasoara procesul stabileste dreptul, adica legea aplicabila.

Acum, daca divortul e deja in derulare este posibil ca legea respectiva sa nu va poata fi aplicata, insa toate acestea le stabileste legea finlandeza, astfel incat va poate da raspunsul doar cineva care stapaneste foare bine legislatia finlandeza. Cel mai probabil un avocat de acolo.
Revin cu inca o intrebare.
Pt. a putea obtine stabilirea cotelor fiecaruia in tribunalul din Romania trebuie sa arat ca partajul in Romania nu se poate face in afara tribunalului (aici fiind posibil ca partajul sa fie facut de un avocat fara interventia tribunalului).
Poate cineva sa imi spuna legea si anume unde in lege scrie ca partajul in Romania se face numai in tribunal? As avea nevoie de ea in engleza dar m-as multumii si cu varianta in romana.
Aceste lucruri sunt extrem de importante pt mine deoarece partajul aici se face de regula in baza unei intelegeri premaritale iar in lipsa ei totul se imparte in doua indiferent de aportul fiecarui sot la dobandirea bunurilor.
In situtia de fata legea romana ma avantajeaza pe mine.
Va multumesc mult

Alte discuții în legătură

Divort,partaj (roman-olandez) V V Buna ziua! Ma numesc Vali si as dori cateva informatii referitoare la partajul bunurilor si datoriilor in caz de divort .Situatia mea este urmatoarea: -sunt ... (vezi toată discuția)
Cum pot cumpara o cota dintr-un apartament, cu prietenul meu, daca eu sunt in divort cu un italian, in romania dario dario buna seara am si eu o mare problema in urma cu 3 ani prietenul meu a cumparat un apartament in romania acum de vreo 6 luni am divortul cu italianu dar as vrea ... (vezi toată discuția)
Impartirea bunurilor inainte de divort Alex_29 Alex_29 Buna ziua. Cum sa procedez in urmatoarea situatie: -divort unilateral, cu separare fizica (ne mutam separat) pana la pronuntarea divortului -partener cu ... (vezi toată discuția)