avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort,partaj (roman-olandez)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort,partaj (roman-olandez)

Buna ziua!
Ma numesc Vali si as dori cateva informatii referitoare la partajul bunurilor si datoriilor in caz de divort .Situatia mea este urmatoarea:
-sunt casatorita de 8 ani cu un cetatean olandez si locuiesc in Olanda din 2003 si am ambele cetatenii;
-sotul meu,cetatean olandez a parasit domiciliul conjugal anul trecut si acum o luna s-a hotarat sa divorteze si prin urmare a inaintat procedura de divort;
-sunt de acord cu divortul,dar nu si cu partajul datorilor(rate la masina si plata unei carti de credit).Mentionez ca bunurile cumparate de el pe baza cartii de credit au fost facute in perioada cand noi eram deja despartiti si nu am beneficiat de ele(eu abia cateva saptamani am aflat ca el plateste o suma lunara pentru Visa).El a cerut instantei ca eu sa platesc 50% din aceste datorii .Acest lucru mi se pare incorect.
Referitor la masina......la parasirea domiciliului a luat si masina.El este(era)responsabil pentru plata ratelor la banca,masina fiind cumparata pe numele lui.In tot acest timp(1.07.2008-28-10-2009) numai el a folosit masina.Acum imi cere sa-i platesc jumatate din credit.
Ce pot face sa evit plata a catorva mii de euro? Potrivit legii romane as avea castig de cauza?(am posibilitatea sa aleg legea romana ,daca e mai avantajoasa,in cazul partajului).
Multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:05, 29 Octombrie 2009
Din pacate nu prea aveti sanse sa se aplice legea romana...
Legea aplicabila e legea de la ultimul domiciliu comun al sotilor. Chiar si in cazul in care divortul s-ar fi judecat in Romania, tot legea olandeza ar fi fsot cea aplicabila.

Incercati sa gasiti un avocat care sa va reprezinte si ajute... altminteri o sa pierdeti mai mut decat va imaginati acum...
Legea 105/1992 care reglementeaza raporturile intre binationali, iar instantele romane sunt competente
Acţiunile de divorţ introduse de soţi, unul, cetăţean străin, iar celălalt cetăţean român, sunt de competenţa Judecătoriei Sectorului 1, conform art.150 pct.1 şi art.155 si în cazul în care soţii au domiciliul în străinătate şi căsătoria s-a înregistrat în România.
ART. 150
Instantele romane sint, de asemenea, competente sa judece:

1. procese dintre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte sau fapte de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre parti este cetatean roman


5. desfacerea, anularea sau nulitatea casatoriei, precum si alte litigii dintre soti, cu exceptia celor privind imobile situate in strainatate, daca, la data cererii, ambii soti domiciliaza in Romania, iar unul dintre ei este cetatean roman sau strain fara cetatenie;

ART. 155
In cazul in care instantele romane sint competente, potrivit dispozitiilor prezentului capitol, si nu se poate stabili care anume dintre ele este indreptatita sa solutioneze procesul, cererea va fi indreptata, potrivit regulilor de competenta materiala, la Judecatoria sectorului 1 al municipiului Bucuresti sau la Tribunalul municipiului Bucuresti.

ART. 156
Competenta instantelor romane, stabilita conform art. 148-152, nu este inlaturata prin faptul ca acelasi proces sau un proces conex a fost dedus in fata unei instante judecatoresti straine.



Prin urmare, puteti deschide actiunea de divort in Romania si va poate reprezenta un avocat
Uitati legea asta cand e vorba de competenta in cazul unei cauze din interiorul UEsi luati Regulamentul 2201/2003.. art 3 e foarte clar...

cam asta ar fi pozitia oficiala a Romaniei de pe [ link extern ]

16. Care este legislaţia aplicabilă într-o acţiune de divorţ între soţi care nu locuiesc în România sau care sunt de naţionalităţi diferite?
(explicaţi regulile privind alegerea legislaţiei aplicabile din fiecare stat membru).

Pentru determinarea legii aplicabile unui raport de drept internaţional privat trebuie apelat la dispoziţiile Legii nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat Astfel, relaţiile personale şi patrimoniale dintre soţi sunt supuse legii naţionale comune, iar în cazul în care au cetăţenii deosebite, sunt supuse legii domiciliului lor comun.

.Legea naţională comună sau legea domiciliului comun al soţilor continuă să reglementeze efectele căsătoriei în cazul în care unul dintre ei îşi schimbă, după caz, cetăţenia sau domiciliul.

În lipsă de cetăţenie comună sau de domiciliu comun, relaţiile personale sau patrimoniale dintre soţi sunt supuse legii statului pe teritoriul căruia au ori au avut reşedinţa comună sau cu care întreţin în comun cele mai strânse legături.


Dacă legea străină, astfel determinată, nu permite divorţul ori îl admite în condiţii deosebit de restrictive, se aplică legea română, în cazul în care unul dintre soţi este, la data cererii de divorţ, cetăţean român.
Doamna avocat, confundati instanta competenta, care este stabilita exclusiv de catrre regulamentul 2201 cu legislatia aplicabila divortului, care poate fi stabilta si de legea 105!

Insa instanta competenta este exclusiv cea prevazuta de regulament, iar legea aplicabil se stabileste in functie de lex fori, adica potrivit dreptului olandez!

Nici nu mai vorbim de faptul ca legea aplicabila este oricum carmuita de domiciliul comun, adica legea olandeza...

Intrebari?

Alte discuții în legătură

Divorþ. regulament 2201/2003. competenþã teritorialã instanþa românã EU_2007 EU_2007 Bună ziua. Speţa este următoarea : cetăţeni români, căsătoriţi în România, ultimul domiciliu comun în străinătate, actualmente ambii ... (vezi toată discuția)
Divort cetatean roman-cetatean strain, casatorie incheiata in strainatate amsara amsara Buna ziua, ma intereseaza sa aflu dc o casatorie cetatean roman- cetatean strain, incheiata in strainatate si inscrisa in tara poate avea loc si in Romania. ... (vezi toată discuția)
Cetatenii straini pot divorta in romania? margica margica buna ziua ! suntem cetateni austrieci si avem domiciliul in Romania.Este posibil sa divortez in romania? va multumesc (vezi toată discuția)