avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Divorþ. Regulament 2201/2003. Competenþã ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Divorþ. Regulament 2201/2003. Competenþã teritorialã instanþa românã

Bună ziua.
Speţa este următoarea : cetăţeni români, căsătoriţi în România, ultimul domiciliu comun în străinătate, actualmente ambii locuiesc în străinătate, dar au domiciliul în cartea de identitate în România . Potrivit Regulamentului 2201/2003, în materie de divorţ sunt competente alternativ mai multe instanţe, printre care şi cele din statul de cetăţenie al celor doi soţi, deci instanţele române . Care ar fi, în această ipoteză, instanţa română competentă teritorial pentru a judeca cererea de divorţ ? Instanţa de la ultimul domiciliu comun din România ? În ce măsură îşi mai găsesc aplicabilitatea dispoziţiile art. 155 din Legea 105/1992 privitoare la competenţa Judecătoriei Sectorului 1 , după obligativitatea aplicării Regulamentului 2201 după aderarea României la UE în 2007 ?
da, se poate considera ca Instanţa competenta este cea de la ultimul domiciliu comun din România.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort carmen 24 carmen 24 sunt casatorita in uk cu certf de casatorie din uk as vrea sa divortez.tin sa precizez ca sunt cetatean roman in acte totul din ro sotul meu este din polonia ... (vezi toată discuția)
Divort intre doi cetateni romani cu resedinta in ue Cabinet avocat Mihai Gaita Cabinet avocat Mihai Gaita Ambele parti au cetatenia romana, casatoria a fost incheiata in Romania iar ultimul domiciliu comun este in Romania. In prezent, ambii soti sunt rezidenti ai ... (vezi toată discuția)
Divort,partaj (roman-olandez) V V Buna ziua! Ma numesc Vali si as dori cateva informatii referitoare la partajul bunurilor si datoriilor in caz de divort .Situatia mea este urmatoarea: -sunt ... (vezi toată discuția)