Buna ziua!
Ma numesc Vali si as dori cateva informatii referitoare la partajul bunurilor si datoriilor in caz de divort .Situatia mea este urmatoarea:
-sunt casatorita de 8 ani cu un cetatean olandez si locuiesc in Olanda din 2003 si am ambele cetatenii;
-sotul meu,cetatean olandez a parasit domiciliul conjugal anul trecut si acum o luna s-a hotarat sa divorteze si prin urmare a inaintat procedura de divort;
-sunt de acord cu divortul,dar nu si cu partajul datorilor(rate la masina si plata unei carti de credit).Mentionez ca bunurile cumparate de el pe baza cartii de credit au fost facute in perioada cand noi eram deja despartiti si nu am beneficiat de ele(eu abia cateva saptamani am aflat ca el plateste o suma lunara pentru Visa).El a cerut instantei ca eu sa platesc 50% din aceste datorii .Acest lucru mi se pare incorect.
Referitor la masina......la parasirea domiciliului a luat si masina.El este(era)responsabil pentru plata ratelor la banca,masina fiind cumparata pe numele lui.In tot acest timp(1.07.2008-28-10-2009) numai el a folosit masina.Acum imi cere sa-i platesc jumatate din credit.
Ce pot face sa evit plata a catorva mii de euro? Potrivit legii romane as avea castig de cauza?(am posibilitatea sa aleg legea romana ,daca e mai avantajoasa,in cazul partajului).
Multumesc
Nu trebuie confundata competenta (reglemenata de norme de drept procesual) cu legea aplicabila raportului de drept (norme de drept material).
Chestiunea se rezolva in 2 pasi.
1. Care este instanta competenta? (Ce instanta are aptitudinea, recunoscuta de lege de a solutiona o anumita pricina?) Daca "oscilez" intre instantele dintre 2 state membre UE atunci ma uit in Regulamentul 2201 privind competenta ...in materie matrimoniala.."
2. Dupa ce am stabilit ca instantele din statul X (membru) sunt competente, abia atunci ma uit sa vad (de fapt judecatorul competent se uita sa vada/determina) care este legea aplicabila (mai romaneste spus, in care cod al familiei/civil caut: in cel roman sau in cel olandez, in speta).