1. Daca nu exista reprezentanti ai salariatilor si nici sindicat , angajatorul nu are cum sa initieze negocierea ccm-ului.
2. Codul Muncii nu stabileste o procedura de urmat pentru alegerea reprezentantilor salariatilor. Asadar, legiuitorul a lasat la latitudinea salariatilor sa stabileasca procedura pentru alegerea reprezentantilor sai, precum si durata acestei proceduri.
In acest sens, pasii sunt :
- constituirea unui comitet de initiativa
- convocarea salariatilor la Adunarea Generala
- sedinta Adun.Gen in care se alege reprezentatii salariatilor
- incheierea unui proces-verbal al Adun.Gen.
3. Singura atributie pe care legiuitorul i-a acordat-o angajatorului in ceea ce priveste alegerea reprezentantilor salariatilor este numai in privinta stabilirii impreuna cu salariatii a numarului de reprezentanti ai salariatilor. Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 222 alin. (2) din Codul muncii , republicat, numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia.
4. La societatile cu peste 21 de salariati, negocierea colectiva, la nivel de unitate, este obligatorie.
Pasii sunt:
- initiativa negocierii. Initiativa negocierii apartine patronului.
- Convocarea reprezentantilor salariatilor.
- intocmirea procesului-verbal, la prima reuniune a partilor.
- Desfasurarea negocierii care trebuie finalizata in termen de 60 de zile de la initierea negocierii. La fiecare intalnire se incheie un proces-verbal in care sunt mentionate opiniile dezbaterii, propunerile si deciziile luate.
Toate deciziile luate vor fi consemnate in procesele-verbale.
4. Modele
- alegere reprezentanti
[ link extern ]
- negociere ccm
[ link extern ]