Am angajat pe cineva cu un CV fals si in urma angajarii respectivul a prejudiciat firma cu 3400 euro, respectiv costuri deplasare si intretinere pana am descoperit frauda. Ce pot face ? Cui ma pot adresa? Este infractiune ?
Buna seara,
Unii folosesc aceasta forma de inselaciune pentru a obtine un loc de munca mai bun si pentru a avea un avantaj fata de ceilalti oameni care aplica pentru acel loc de munca. In cazul descoperirii acestei fraude, trebuie actionat in consecinta.Ar fi perfect daca in firma dumneavoastra sunt camere de filmat, pentru ca ati avea o poza a infractorului, eu va recomand sa depuneti o plangere la politie sau la parchet.
Buna seara ,
Atata timp cand acest individ fantoma care a sosit in acea firma cu acte false si a mai si prejudiciat firma cu 3400 de euro, eu cred ca este cazul sa mergeti la parchet, sau la politie, faceti o plangere si mai ales ca aveti si martori (banuiesc ca mai sunt angajati care l-au zarit in firma ), aceste plangeri intradevar se misca mai greu-4-6 luni dar fiti convins ca se va face lumina.
CV-ul nu e un act public, asa ca falsificarea CV-ului nu este incriminata penal. Verificarea CV-ului este raspunderea angajatorului. Daca omul a furat banii sau a facut transfer ilegal de fonduri, puteti apela la Politie, altfel pentru o simpla minciuna din CV Politia nu-i va face nimic, ba va mai puteti trezi ca ati indus in eroare organele de urmarire penala. Retineti ca ati semnat un contract de munca sau intentionati sa-l semnati si banii care i-ati dat angajatului raman buni dati, in acest caz solutia legala este concedierea imediata sau nesemnarea contractului de munca si interzicerea accesului in sediul firmei dvs. Daca a prezentat o diploma falsa, ar fi uz de fals, dar daca doar a mentionat o diploma inexistenta pe CV nu a comis nicio infractiune, deoarece o diploma trebuie sa existe in mod real pentru a fi falsa, o diploma inexistenta nu poate fi falsa. "Am un doctorat in neuropsihiatrie dar diploma de doctorat mi-a mancat-o catelul" nu poate fi uz de fals. Anumite meserii sunt reglementate si nu pot fi exercitate decat de cei care au dreptul legal de a le exercita, deci ar putea fi o infractiune exercitarea fara drept a unei profesii reglementate, insa nu toate profesiile sunt reglementate iar daca nu a exercitat efectiv profesia reglementata, nu cred ca intentia se pedepseste.
In ce priveste escrocheria, poate ca omul era sincer ca vrea sa munceasca pentru dvs. in schimbul unu salariu, asa ca nu e escrocherie. E o deosebire intre minciuna si escrocherie, nu toate minciunile sunt escrocherii. Poate el se considera capabil de a indeplini munca respectiva, nu se poate demonstra contrariul, deoarece aceasta consideratie este subiectiva.
Restul este o chestiune in drept civil si nu are nimic de a face cu dreptul penal.
"consultanta"
ContSters218711
Societati care fac recrutare si/sau selectie de personal pentru munca in strainatate , prin contracte de consultanta ! , modifica ! CV-urile pentru a plasa cat ... (vezi toată discuția)