avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 45 de ore in loc de 40
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

45 de ore in loc de 40

Incepand cu luna mai ni s-a impus( nu ne-a intrebat nimeni daca suntem sau nu de acord ) sa lucram 45 de ore pe saptamana desi in contract scrie negru pe alb 40 de ore.nu ar fi mare problema 5 ore in plus, dar aceste ore suplimenatare nu sunt platite si nici nu primim zile libere in schimb .este legal? pot face o reclamatie la ITM? Multumesc anticipat...
Cel mai recent răspuns: anca55 , utilizator 15:45, 29 Iunie 2009
Bineînţeles că puteţi reclama la ITM.E bine să vă adresaţi întâi sindicatului dacă aveţi această formă de organizare.
Binenteles ca este ilegal! Asa cum ati spus si dvs, pemntru orele suplimenatre trebuie ori sa primiti timp liber corespunzator, ori sa va fie platite dublu. Ca sa nu mai amintesc ca efectuarea lor se face cu acordul salariatului.

Gasiti un formular de sesizare ITM in partea dreapta a acestei pagini la Documente utile.
Tot ce depaseste 40h/saptamana conform CIM este MUNCA SUPLIMENTARA (" Art. 117. - (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 109, este considerata munca suplimentara. ).

Angajatorul este obligat sa va compensenze munca suplimentara in 30 zile de la data efectuarii, in caz contrar aceasta va este platita. (Codul Muncii Art. 119. - (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia. + Art. 120. - (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia; (2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza)

De asemenea, cf CCMUNN nu pot fi depasite 48h/saptamana sau media orelor efectuate pe o perioada de 3 luni. ((8) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin execeptie, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, care include si orele suplimentare, cu conditia ca media orelor de munca , calculata pe o perioada de referinta de trei luni, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu munca eujad eujad sunt data in judecata de un fost salariat ( a lucrat pana in 2008). Acum imi cere plata orelor suplimentare. Are ore suplimentare. Ce e de facut in cazul ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare iulianmihu iulianmihu Am lucrat zilnic in jur de 18 ore, inclusiv sambata si duminica. In CIM sunt trecute 8ore zilnnic, nu mai mult de 40ore/saptamana. Cum se calculeaza si cum se ... (vezi toată discuția)
Cate ore? cristins cristins as vrea sa stiu si eu care este numarul de ore suplimentare pe care pot sa le fac intr-o luna la locul de munca? si cu cat sunt platita? (vezi toată discuția)