avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dilema intre teren in folosinta si teren in proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dilema intre teren in folosinta si teren in proprietate

Am o problema la a carei solutionare as avea nevoie de ajutorul dvs:
Am un apartament, proprietate personala, intr-un imobil-bloc care are si curte. Imobilul-bloc are teren aferent aflat in proprietate de aprox. 1000mp, imprejmuiti cu gard si poarta de acces ( curte, cum am spus mai sus). Problema este urmatoarea: ceilalti proprietari spun ca nu am dreptul sa parchez masina in curte pentru ca apartamentul meu este la demisol, iar cei de la demisol, pentru ca acele apartamente au fost contruite si vandute mult mai tarziu decat restul apartamentelor din bloc, nu au cota parte de teren in curte.
Mentionez faptul ca in curte nu sunt delimitate si nici trasate locuri de parcare, inregistrate in vreun fel, si nimeni nu plateste impozit pentru locul in care isi parcheaza masina. Pur si simplu fiecare, in ordinea in care si-a achizitionat un autoturism, a parcat undeva si a spus: "asta e locul meu". Problema este ca sunt aprox. 40 de apartamente in bloc si in curte incap vreo 15 masini.
La mine in contractul de vanzare-cumparare este mentionat faptul ca imi revine o cota parte de 2,18% din partile si dependintele comune ale intregului imobil si o suprafata de teren in folosinta de 7,251mp. Eu credeam ca acei 7,251 mp in folosinta imi permit sa parchez in curte dar vecinii spun ca nu e asa: eu am teren in folosinta ( adica sa intru in curte, sa ies din curte, sa ma duc la ghena ) pe cand ei au teren in proprietate, ceea ce le permite sa parcheze.
Intrebarea: au dreptate sau doar ma plimba cu presul? Se poate ca ei sa aiba teren in proprietate in curte ( apropo, care este terenul fiecaruia daca nu este nimic delimitat in curte? ) iar eu fiind la subsol sa am doar in folosinta? Ce inseamna de fapt acest teren in folosinta?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 08:47, 14 Mai 2015
Dvs. toti cei 40 de proprietarii nu locuiti intr-o proprietate absolut privata ci intr-un condominiu (bloc de apartamente).
Cu titlu de proprietate privata fiecare detineti doar interiorul apartamentului Dvs. (pana la mijlocul peretilor si tavanelor limitriofe).
Restul cladirii precum si terenul de 1.000 mp (cel de sub cladire si cel liber - curte) sunt spatii si terenuri in proprietate comună forţată si perpetuă, asupra cărora aveti doar un drept de proprietate indiviza (in indiviziune), pe cote-parti.
Intr-o proprietate in indiviziune (in devalmasie) nici un proprietar nu are identificata o anume suprafata "a lui personala, spre uz exclusiv" ci are numai o cota ideala (procent) din fiecare catime (atom, molecula, cm2, etc.) din bunul respectiv.
Dvs. nu precizati daca cei 7,251 mp teren sunt din terenul de sub bloc sau din terenul liber sau din tot terenul aferent blocului.
Studiat bine actul Dvs. de proprietate si, daca este posibil, si unul al altui proprietar din bloc
pentru a intelege clar ce drepturi aveti fiecare.
Intrebare: Nu exista Asociatie de proprietari ??
Indiferent unde aveți apartamentul-la subsol, la etaj, la ultimul etaj, d-voastră aveți aceleași drepturi ca ceilalți vecini-terenul este cotă indiviză forțată și aveți dreptul să faceți și plaje pe el, unde doriți, să vă parcați și mașina unde doriți. Nici un coproprietar nu are drept exclusiv asupra unei fracțiuni materiale din bun și fiecare poate dispune de această cotă cum dorește-toți au dreptul de a folosi curtea, în așa fel încât să nu-i prejudicieze pe ceilalți și să nu-i schimbe destinația.
D-voastră, având trecută cota de 7, 25mp sunteți coproprietar și aveți dr.egale cu a celorlalți. Dacă nu le convine, să vă dea în judecată.
Trebuie vazut daca acel act difera de celelalte, adunate partile in coproprietate din curte, vazut daca aveti orice alt mod de a-i convinge, ce tip de asociatie sunteti, daca aveti actele de proprietari depuse acolo, ce zice la Statutul asociatiei despre curtea comuna etc.
Folosinta, atata timp cat nu e limitata prin actul de dobandire, se poate face in orice mod nu afecteaza bunul imobil. Se poate parca, se poate matura etc.
Totusi, nu inteleg de ce aveti doar 7 mp, cand 1000/40 da alte numere... de aceea trebuie citit cu atentie contractul dv. si, eventual, alte contracte, pentru a vedea diferentele. E posibil sa aveti in folosinta doar din terenul de sub constructie, ceilalti proprietari sa aiba parte si din curte... nu stiu, trebuie vazut.
Multumesc pentru precizari. O sa incerc sa citesc un alt contract, sa vad daca scrie altceva la un vecin de la etaj.
Ok, reveniti cu detalii ulterior. Chiar sunt curioasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parcare la comun - vecinii isi bat t-uri blocatoare nea_pandele nea_pandele Salut, Viata e complexa si are multe aspecte astfel am ajuns sa locuiesc intr-un bloc nou. Problema e urmatoarea: sunt 24 de apartamente, ~16 locuri de ... (vezi toată discuția)
Coproprietate si trai in comun ContSters88537 ContSters88537 Buna seara, am o problema legata de coproprietatea in indiviziune. Daca eu detin apartamentul principal dintr-un imobil de P+1+MANSARDA, si sunt proprietar pe ... (vezi toată discuția)
Cum inceteaza dreptul de coproprietate fortata al unui imobil (curte comuna) achizitionat prin programul " prima casa" carmen_ carmen_ Buna, Nu demult am achizionat un imobil intr-o curte comuna, apartamentul se afla la etajul unei case, mentionez ca e singurul aparament de pe etaj. ... (vezi toată discuția)