avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Coproprietate si trai in comun
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Coproprietate si trai in comun

Buna seara, am o problema legata de coproprietatea in indiviziune. Daca eu detin apartamentul principal dintr-un imobil de P+1+MANSARDA, si sunt proprietar pe parter, 2 camere demisol- (cu baie si spalatorie impartita cu proprietarul etajului 1) si garaj, si am 50% din teren, iar apartamentul de la etajul 1, la fel, alte 2 camere demisol si baia si spalatoria comune cu mine+ 30% din teren, iar o mansarda- care a fost pod, are 16% din teren si drept de acces pe scara comuna de serviciu si la centrala casei, care a fost comuna, intre timp, proprietarul mansardei si-a facut centrala proprie; am urmatoarele intrebari:
-am un cuvant in plus de spus, la ceea ce se intampla in curte? Poate ocupa doar proprietarul mansardei, o parte din curte, cu gratare, mese si scaune?
-pot sa-i tai accesul la centrala care a ramas a mea si a proprietarului etajului 1, avand in vedere ca scopul accesului nu mai exista?
-exista vreo regula, conform careia intr-o asemenea situatie, ARE DREPT DE FOLOSINTA A CURTII, DOAR PROPRIETARUL PARTERULUI?
Multumesc din suflet pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ContSters122901 , utilizator 22:44, 19 Iunie 2010
NU aveti dreptul de a interzice accesul vreunui coproprietar la partile comune indivize .
Incercati o iesire din indiviziune, daca este posibil si , se va stabili pentru fiecare cotele corespunzatoare din gradina, curte. (50,30 respectiv 16 %, dupa cum spuneti)
Daca centrala este coproprietate, chiar daca el si-a cumparat o alta centrala doar pentru el, nu puteti sa/i taiati accesul spre aceasta.
Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului. Deci, chiar daca detin peste 50% din imobil si curte, nu am un cuvant in plus de spus?
Si nu exista vreo regula, conform careia intr-o asemenea situatie, ARE DREPT DE FOLOSINTA A CURTII, DOAR PROPRIETARUL PARTERULUI? Si ceilalti 2 coproprietari, doar drept de trecere?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
raspunsul il gasiti in actele prin care dvs ati dobandit aceste imobile.
daca terenul este comod partajabil in natura puteti promova actiune pt sistarea starii de coproprietate.
veromanea a scris:


Si nu exista vreo regula, conform careia intr-o asemenea situatie, ARE DREPT DE FOLOSINTA A CURTII, DOAR PROPRIETARUL PARTERULUI? Si ceilalti 2 coproprietari, doar drept de trecere?

Dvs ati spus ca aveti act de proprietate pentru 50 % teren, vecinul dvs. 30% iar cel de la mansarda 16 %. Aceste suprafete sunt in indiviziune. NU aveti in momentul de fata cum sa dispuneti numai dvs. de intreaga curte. Daca cereti prin actiune in instanta iesirea din indiviziune, daca curtea se poate partaja, iar instanta va admite actiunea, aceasta va stabili pentru fiecare lotul corespunzator cotei sale, in urma unei expertize topografice.
Cand vorbiti de proprietate nu exista `reguli` asa cum spuneti dvs. ci exista legi
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iunie 2010
ContSters122901, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Podul este accesoriu fata de apartamentele de la mansarda sau fata de cele de la nivelurile inferioare? avb_grup avb_grup Buna ziua, Intr-un imobil care are demisol parter, etaj si pod (mansardat partial) exista initial un singur proprietar, dupa moartea caruia raman [b]doi ... (vezi toată discuția)
Ocupare abuziva a spatiului comun a unei case do_re_mi do_re_mi Buna ziua, in 2016 am cumparat un imobil intr-o casa din Bucuresti, in care existau 2 proprietari: demisol si parter+mansarda, iar spalatoria din curtea casei ... (vezi toată discuția)
Cote indivize pod avb_grup avb_grup Buna ziua, Intr-un imobil care are demisol parter, etaj si pod (mansardat partial) exista initial un singur proprietar, dupa moartea caruia raman [b]doi ... (vezi toată discuția)