avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescrierea raspunderii civile in cazul procesului ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescrierea raspunderii civile in cazul procesului penal

Daca o persoana vatamata a obtinut o hotarare judecatorească de condamnare a inculpatului pentru inselaciune, iar inculpatul a fost condamnat in anul 2004 la 4 ani de inchisoare si a fost de-asemeni obligat la plata a 2000 euro fata de partea vatamata, ce se intampla dac in 2015 respectiva parte vatamata doreste sa recupereze aceasta suma de bani care a facut obiectul laturii civile din cadrul procesului penal? Se poate spune ca e prescris dreptul la actiune , in cazul in care ne raportam la termenele de prescriptie reglementate de art. 154 NCP ? Mai poate acum, dupa 11 ani de la condamnare partea civila sa ceara inculpatului aceasta suma atata vreme cat in tot acest interval de timp (de 11 ani) nu a pus in executare hotarrea penal ?
Cel mai recent răspuns: cezarad , utilizator 13:30, 13 Mai 2015
Dispoziţiile din hotărârea penală privitoare la despăgubirile civile şi la cheltuielile judiciare cuvenite părţilor se execută potrivit legii civile, nu mai are ce sa faca acum daca a stat in pasivitate 11 ani.
Termenul de prescriptie in materie civila este de 3 ani,chiar daca este vorba despre latura civila a unei hotatari penale.
Am inteles, va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnat pentru infractiune prescrisa danychelu danychelu In anul 2005 luna iunie 26 am dat la cineva o suma de bani imprumut prin notariat cu ipoteca fara dobinda ,de atunci mam tot judecat ca sa-mi recuperez bani ... (vezi toată discuția)
Inselaciunea - noul cod penal ContSters306297 ContSters306297 Pentru o persoana inchisa din luna octombrie 2013 in baza art 215 alin 123 din actualul Cod Penal, mai exact alin 3 referitor la inselaciunea in conventii, ... (vezi toată discuția)
Prescriptia dreptului la actiune Cristian Cosma Cristian Cosma Speta:In 2007, inculpatul A, sofer pe camion la S.C. B SRL, intra in depasire fara sa se asigure si provoaca un dublu accident in care intra in coliziune cu X ... (vezi toată discuția)