avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... daca nu-mi semnez demisia, pot sa-mi inchida cartea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

daca nu-mi semnez demisia, pot sa-mi inchida cartea de munca la litera A sau sa nu-mi mai vad banii???

Lucrez la o firma care este lider international in domeniul productiei instalatiilor termice, din noiembrie anul trecut pe postul de reprezentant vanzari pe zona de S-V a tarii in sistem Homme Office. Directorul m-a sunat si mi-a comunicat ca s-a hotarat sa angajeze pe altcineva care stie si limba maghiara pt.a putea capta si zona de N-V a tarii si mi-a spus ca trebuie sa-mi dau demisia, daca mai vreau sa-mi vad banii cuveniti + comisioanele + zilele de concediu si ca sa fie si mai convingator dupa mai multe discutii a zis ca daca nu-mi semnez demisia o sa ma dea afara la nu stiu ce litera,din cate stiu eu nu mai exista litera I. In contractul pe care l-am semnat scrie clar ca daca-mi dau demisia beneficiez de 15 zile calendaristice ca preaviz si daca ma dau ei afara beneficiez de 20 zile LUCRATOARE, eu m-am consultat cu un avocat si mi-a zis ca sa ma rog sa ma dea afara asa pt ca-i dam in judecata si castigam. Oare asa sa fie? Chiar este tara tuturor posibilitatilor????Voi ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 17:08, 30 Iunie 2009
Nu puteti fi obligaya sa va dati demisia care este un act ce depinde numai de vointa dv. Ca sa va desfaca disciplinar contractul de munca cu lit.a, trebuie ca sa fi savirsit o abatere grava sa se faca cercetare prealabila si desigura daca nu sunteti vinovata sa contestati masura in instanta. Ar putea exista o a treia varianta art. 55 lit.b incetrae prin acordul partilor si ati putea beneficia de ttoate facilitatile promise ca si in cazul demisiei
Incetarea contractului cu lit. a), art 55, Codul Muncii, este una de drept. Nu e vorba de abatere disciplinara

Nici incetarea CIM potrivit art 55, lit. b) nu va este avantajoasa deoarece nu ati mai beneficia de salariul compensator, acordat in baza art 78 din CCM National.
La fel se va intampla si in cazul demisiei. In plus, nu veti mai avea dreptul la eventualul ajutor de somaj.

Angajatorul dvs trebuie sa identifice o situatie de concediere fie din motive imputabile salariatului (abatere disciplinara, necorespundere profesionala, medicala, cercetare penala) sau din motive neimputabile salariatului ( Desfiintarea locului de munca).

Nu va grabiti si lasati-l pe angajator sa aiba initiativa. In niciun caz, nu semnati vreo demisie.
Ultima modificare: Marți, 30 Iunie 2009
Edbah, utilizator
kopysto a scris:

1....trebuie sa-mi dau demisia, daca mai vreau sa-mi vad banii cuveniti + comisioanele + zilele de concediu si ca sa fie si mai convingator dupa mai multe discutii a zis ca
2...daca nu-mi semnez demisia o sa ma dea afara la nu stiu ce litera,din cate stiu eu nu mai exista litera I.
3...., eu m-am consultat cu un avocat si mi-a zis ca sa ma rog sa ma dea afara asa pt ca-i dam in judecata si castigam. Oare asa sa fie? Chiar este tara tuturor posibilitatilor????Voi ce ma sfatuiti sa fac?

1. Nu va dati demisia (motivele le aveti mai sus). Nu este legal sa va conditioneze plata salriului, comisionaleor, etc. de demisie. Banii vi-i datoreaza oricum, si in cel mai rau caz ii vei obtine in instanta.
2. Nu mai exista litera i, dar exista totusi concediere disciplinara. Pentru a concedia disciplinar, trebuie urmati niste pasi legali da catre firma. daca firma va concedieza fara sa urmeze acesti pasi, sunt sanse foarte mari sa castigati in instanta (din ce povestiti, eu cred ca firma nu va urma astfel de pasi).
3. In mare, avocatul are dreptate :)

p.s. Totusi, dragoste cu sila nu se poate, si nu cred ca veti mai avea o relatie buna cu firma la actualul loc de munca... Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca litera e fcojocaru fcojocaru buna ziua, sotia mea si-a depus demisia de la o firma pentru a se muta la o alta; a anuntat angajatorul ca va pleca de la firma veche si ca nu va putea sa ... (vezi toată discuția)
Abuz in relatiile de munca IoannaP IoannaP Unui prieten , reprezentant vanzari,patronul i-a cerut demisia, amenintandu-l ca daca nu si-o depune ii va desface CIM pe motiv de abatere disciplinara. Cred ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la locul de munca inginerie inginerie Buna ziua, anul trecut m-am angajat din somaj la o firma ca inginer(mergeam cu muncitorii pe teren la lucru). Anul acesta seful a hotarat sa ma testeze scris ... (vezi toată discuția)