avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Medicina muncii - electrician
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Medicina muncii - electrician

Va rog sa imi spuneti daca un electrician de intretinere ( joasa si medie tensiune) diagnosticat cu accident vascular cerebral si etilism cronic, cu certificat de handicap pentru spondilita anchilozanta, mai poate profesa.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:49, 4 Septembrie 2015
HG nr.355/2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza in anexa 1:
-fisa nr.124. Muncă în rețelele de foarte înaltă, înaltă, medie și joasă tensiune, tensiune, aflate sau nu sub tensiune
Examen medical la angajare:
— examen clinic general (atenție: acuitate vizuală și simț cromatic, probe vestibulare de echilibru)
— testarea acuității vizuale, simț cromatic, câmp vizual
— probe vestibulare, probe de echilibru
— audiogramă
— glicemie
— examen psihologic — la indicația medicului de medicina muncii
— ECG
Examen medical periodic:
— examen clinic general — anual
— probe vestibulare, probe de echilibru — anual
— audiogramă — anual
— glicemie — anual
— examen psihologic — la indicația medicului de medicina muncii
— ECG — anual
Contraindicații:
A. Pentru rețelele electrice de înaltă tensiune:
— afecțiuni musculoscheletale care împiedică prehensiunea, statica sau echilibrul
— boală cardiacă ischemică
— insuficiență cardiacă
— hipertensiune arterială — formă medie sau severă
— boli cronice ale sistemului nervos
— boli psihice
— surditate, hipoacuzie severă bilaterală
— dizartrie
— tulburări de echilibru
— epilepsie
— afachie
— dezlipire de retină (inclusiv postoperator)
— discromatopsie: la cei care lucrează cu fire colorate
— glaucom cu unghi deschis (anterior diagnosticat)
— glaucom cu unghi închis neoperat
— îngustare periferică de câmp vizual mai mare de 20 grade în cel puțin 3 cadrane la AO
— miopie peste –3D cu astigmatism care depășește 2D cyl
— nistagmus
— scăderea acuității vizuale sub 0,5 la AO fără corecție sau sub 0,7 la AO cu corecție optică eficientă (diferență de corecție optică >3D între ochi)
— retinopatie pigmentară confirmată (prin adaptometrie sau EOG)
— strabism și pareze sau paralizii ale mușchilor oculomotori
— orice afecțiune oculară acută până la vindecare și reevaluare funcțională vizuală
B. Pentru rețelele electrice de medie și joasă tensiune:
— boli psihice
— discromatopsie la cei care efectuează lucrări ce necesită percepția corectă a culorilor
— scăderea acuității vizuale sub 0,5 la AO fără corecție
— orice afecțiune oculară acută și evolutivă până la vindecare și reevaluare funcțională vizuală.
Medicul specialist de medicina muncii va examina lucratorul, la angajare si periodic cu respectarea prezentei fise. Medicul in functie de rezultatul examinarii medicale poate dispune si efectuarea altor analize medicale, precum si examen psihologic.
Lucratorul care este inregistrat cu etilism cronic nu poate trece de examinarea psihologica, pentru a putea fi declarat apt.
Cu afectiunile mentionate, electricianul nu mai poate profesa meseria sa.
Cu toate acestea,recent, persoana respectiva a dat examen (si a promovat) pentru postul de fochist.
In momentul de fata lucreaza la aceiasi firma, sub doua contracte de munca ocupand doua posturi. Un post de electrician cu progran de 4 ore pe zi, si un post de fochist cu program de 8 ore pe zi.( in pontaj apare cu 8 ore pe zi dar practic lucreaza ture de 24 cu 72 ore)
Pentru a putea ocupa legal, postul de fochist, conform prevederilor HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul trebuie sa trimita lucratorul pentru examinare medicala, la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, cu adresa pentru solicitare angajare pe postul de fochist plus fisa de identificare a riscurilor profesionale la locul de munca/ postul de lucru (fochist).
Se poate incheia legal un CIM, numai daca la dosarul lucratorului exista arhivata fisa de aptitudine (completata de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale) si pe aceasta este mentionat apt sau apt conditionat (cu precizarea conditiilor).
Daca nu se respecta aceste prevederi, la primul control din partea ITM, inspectorii de munca vor amenda firma cu amenda contraventionala.
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să
asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării;
-Art.39 (4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei încălcarea dispoziţiilor art.12 alin.(1) lit. a) şi b), art. 13 lit. a), d) – f), h) – m) şi o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) şi ale art. 32 alin. (2).
Aveti posibilitatea sa sesizati ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data, daca nu a fost respectata legislatia in vigoare.
Multumesc pentru raspuns. Problema exacta sta in felul urmator : Pe la inceputul anului 2014 angajatul in cauza ( pe atunci doar electrician) a suferit un AVC in timpul programului de lucru. A fost luat de ambulanta, a fost internat, a stat in concediu medical, apoi si-a reluat munca. La vreo doua trei luni dupa reluarea lucrului, cei de la medicina muncii ( agreati de amgajator ) au fost sa faca controlul periodic anual tuturor angajatilor firmei. Persoana in cauza a ascuns celor de la medicina muncii faptul ca a suferit un AVC, iar acestia l-au dat apt electrician fara restrictii. In cursul lunii august 2015, a dat examen si pentru postul de fochist dupa cum am mai aratat. In contextul in care are si certificat de handicap pentru spondiloza anchilozanta, nu stiu pe ce certificat medical i s-au facut cele doua noi angajari, dar mai mult ca sigur, a ascuns medicinei muncii, bolile care sufera. Problema este faptul ca bea zilnic, se imbata si face scandal cu colegii lui. Ce este de facut
Daca a suferit un AVC in timpul programului de lucru, evenimentul trebuia cercetat si inregistrat de catre firma si ca accident de munca.
Certificatele medicale primite (de boala sau pentru AM) si certificatul de handicap se inregistreaza in dosarul medical al lucratorului, dosar care se pastreaza la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Cu alte cuvinte, la examinarea medicala periodica nu pot fi ascunse bolile de care sufera/ a suferit un lucrator si medicul specialist de medicina muncii a emis fisa de aptitudine in cunostinta de cauza.
In urma examinarii medicale periodice, daca rezultatul examinarii a fost bun, lucratorul primeste apt pentru desfasurate activitate, cu sau fara conditionari.
Certificatele medicale primite de lucrator (pentru boala sau pentru AM) si certificatul de handicap se inregistreaza si la dosarul de persoanl al lucratorului, aflat la angajator. Cu alte cuvinte, cand lucratorul a dat examen pentru un anume post, angajatorul a fost in cunostinta de cauza.
La dosarul de personal al lucratorului trebuie sa se regaseasca fisele de aptitudine emise de catre medicul specialist de medicina muncii pentru lucrator in urma examinarii medicale.
Pentru alcoolism si scandaluri puteti sesiza angajatorul in scris, cu nr. de inregistrare/ data pentru a se emite decizie de cercetare disciplinara a respectivului lucrator. Daca comisia de cercetare va constata ca cele sesizate sunt reale, lucratorul respectiv poate fi sanctionat disciplinar conform prevederilor din Regulamentul de ordine interioara si din Contractul colectiv de munca incheiate la nivel de firma. De regula pentru astfel de abateri disciplinare se prevede desfacerea Contractului individual de munca.
Pentru a avea probe, puteti utiliza fiole alcoolscop/ alcoolmetre si recoltare probe de sange (numai cu avizul scris al angajatorului, daca nu exista prevederi explicite in acest sens in CCM) de catre personal medical calificat, atunci cand se constata vizual/ prin miros starea de euforie/ betie.
Scandalurile pot fi inregistra audio/ video la data producerii lor si proba cu martori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare persoana cu handicap accentuat ca agent de paza Iosif4 Iosif4 Buna seara am handicap accentuat de gradul accentuat pot lucra ca pază? Grad2 de handicap accentuat (vezi toată discuția)
Acuitate vizuala electrician mentenanta danut2r danut2r As dori sa stiu care sunt conditiile de lucru la inaltime in ceea ce priveste acuitatea vizuala in meseria de electrician? Mai bine spus am fost respins de ... (vezi toată discuția)
Lucrul la inaltime floriontehnic floriontehnic BUNA ZIUA ! CARE ESTE ACTUL NORMATIV CARE ADMITE LUCRUL LA INALTIME PERSOANELOR CU VARSTA MAI MARE DE 55 ANI? (vezi toată discuția)