avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Expropiere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Expropiere

Buna seara,

Conform noului PUG ce va intra in vigoare in 2016 este implementat un pasaj care trece exact prin locul unde detin proprietatea. Din cauza acestui pasaj a fost si este restrictionata intreaga zona de la constructie, nu se dau certificate de urbanism. Problema este veche de aprox. 60 de ani. Doresc sa mentionez ca nu exista inca proiect, si dupa cum am spus mai sus se "construieste" de 60 de ani.
Exista vre-o reglementare in care sa ma oblige pe viitor (in cazul in care totusi se va construi) sa vand? Suntem 7 vecini care nu dorim sa ne mutam. Am facut si contestatie la noul PUG ca nu suntem de acord cu pasajul respectiv.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: nataliadinu , utilizator 22:04, 14 Mai 2015
Exista temei legal pentru exproprierea Dvs. din proprietatile detinute.

Exproprierea pentru cauză de utilitate publică.

Interesul social poate conduce, în anumite situaţii, nu numai la limitarea exerciţiului unor atribute ale dreptului de proprietate, dar chiar la pierderea dreptului de proprietate privată cu privire la imobile - terenuri şi construcţii care pot fi expropriate şi trecute astfel în proprietatea publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, cu plata de despăgubiri către proprietar.
Potrivit art. 44 alin. (3) din Constituţie, „Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire”.
Art. 562 alin. (3) NCC dispune că exproprierea se poate face numai pentru o cauză de utilitate publică, ce este stabilită potrivit legii, cu o justă şi prealabilă despăgubire, fixată de comun acord între proprietar şi expropriator; în caz de divergenţă asupra cuantumului despăgubirilor, acestea vor fi stabilite pe cale judecătorească.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expropriere utilitate publica RaluMatei RaluMatei Va rog sa ma ajutati unde este scris in lege sau cod civil aceasta fraza\'\'Despăgubirea reprezintă contravaloarea imobilului expropriat şi a tot ceea ce ... (vezi toată discuția)
Dezafectarea de la utilitatea publica - acte de reconstituire a dreptului de proprietate RazvanAlexandru RazvanAlexandru Pot fi considerate actele de reconstituire a dreptului de proprietate pe legea 18 ca reprezentand tocmai o dezafectare de la utilitatea publica a bunului ... (vezi toată discuția)
Trecere teren in domeniul public DanielCariga DanielCariga Bună ziua. Terenul aferent locuinței mele este de 1100 mp conform CF-ului. Primăria m-a obligat să împrejmuiesc doar 940 mp spunând că restul va fi ... (vezi toată discuția)