avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua. Pe scurt: am fost 4 frati, (2 surori si 2 frati), iar in prezent suntem 3, o sora decedat in 1997. Mama noastra a decedat si dansa in 2011. Noi, ceilalti frati, dorim sa facem astfe:sa trecem pe tatal nostru, care mai traieste si are 88 de ani, si e intreg la minte si la trup, partea mamei noastre. Noi, cei trei frati (o sora si doi frati) dorim sa facem acest lucru deliberat. INSA notarul la care ar trebui sa facem actele a spus ca: pana fata sorei noastre decedate nu are varts de 18 ani - ca sa semneze si ea - nu se pot face actele de trecere de pe mama noastra pe tatal nostru. Este adevarat ce a spus notarul? Fata sorei noastre are in prezent 14 ani.
Cel mai recent răspuns: idhiticas , utilizator 10:46, 18 Mai 2015
Este adevarat ce a spus Notarul.

Ce nu v-a spus Notarul: Fetei minore i se poate stabili un "Tutore" care sa semneze pentru ea si in locul ei.

Tutore: - Persoana fizica numita prin decizia autoritatii tutelare pentru a indeplini, sub supravegherea, controlul si indrumarea acesteia, sarcinile tutelei cu privire la o persoana pusa sub interdictie. Poate fi numit tutore orice persoana majora. Nu pot fi numiti tutori: minorul sau cel pus sub interdictie; cel decazut din drepturile parintesti sau declarat incapabil de a fi tutore; cel caruia i s-a restrans exercitiul unor drepturi politice sau civile, precum si cel cu rele purtari; cel lipsit, potrivit legii, de dreptul de a allege si de a fi ales ca deputat; cel care exercitand o tutela, a fost indepartat din aceasta; cel care, din cauza intereselor potrivnice cu ale minorului, nu ar putea indeplini sarcinile tutelei.
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Multumesc de raspuns. Fata minora are un tata (ginerele tatalui meu), care nu prea mai tine asa mult la familia fostei sale sotii (sora mea). Tatal minorei poate semna in locul ei? Trebuie facuta un act prin care el, tatal, daclara ca el va sema in locul minorei?
copilul nu e interzis, deci nu poate fi vb de tutela, poate fi asistata de tatal ei in calittae de reprezentant legal, insa e nevoie de avizul instantei de tutela ceea ce nu va obtine in veci.. care e interesul copilului sa renunte la partea de mostenire ce i se cuvine ? Niciunul.
O puteti pacali sa semneze dupa ce implineste 18 ani.
luati-va fiecare ce vi se cuvine din mostenirea mamei si cand tatal dvs va deceda, dezbateti mostenirea si dupa el... nu va de ce sa platiti taxe de doua ori pt cota mamei... o dati tatalui ca sa aveti ce plati cand o veti lua inapoi.
Tatal dvs e protejat oricum, are drept de habitatie viagera. deci nu vad de ce trebuie sa fie proprietar pe toata casa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2015
gi-jane2, moderator
Buna ziua. Multumesc de rapsuns.
Fata minora nu renunta la dreptul sau de mostenire ci doar ar semna ca este deacord - daca poate semna ea, alaturi de tatal ei - ca partea mamei sa ajunga in proprietatea tatalui. Acum cat timp este in viata tatal va putea sa rezolve actele de mostenire catre cei trei copii si o nepoata. E ceva in neregula? Sa imi spuneti va rog daca nu e bine asa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobindire statut de tutore fimir fimir Este vorba de mama mea,eu fiind unicul fiu,ea fiind divortata de tatal meu.Problemele de acum urmeaza.Ea este bolnava,sufera de Parkinson fiind internata in ... (vezi toată discuția)
Vreau sa fiu tutorele legal al surioarei mele Kincsem Kincsem Am 21 de ani (data nasterii 20.03.1989) sunt studenta in anul 2 si angajata full time in Bucuresti. In decembrie 2009 am pierdut-o pe mama... As vrea s-o aduc ... (vezi toată discuția)
Acceptare succesiune de catre o persoana cu handicap psihic sorin_hh sorin_hh Bună ziua, am o întrebare: după decesul mamei mele am fost la notar să deschid procesul de succesiune (un apartament). Mostenitori legali sunt eu si sora ... (vezi toată discuția)