avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Cum se calculeaza impozitul la PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Cum se calculeaza impozitul la PFA

Buna ziua.
As dorii sa stiu si eu cum se calculeaza cei 16% datorati statului.
Se calculeaza din totalul venturilor obtinute sau din din profit (adica venituri - cheluieli deductibile).
Cei 5.5 % se calculeaza din suma ramasa dupa scaderea celor 16% sau din toata suma?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 16:38, 16 Mai 2015
1.
Consultati site-ul ANAF pentru Declaratia 200 cu explicatii.
Impozitul este pe "profit" deci Profit = Venituri - Cheltuieli deductibile (adica cele efectuate exclusiv pentru desfasurarea activitatii care a produs venitul).
2.
Conform prevederilor art 296^23 alin. (3) din Codul Fiscal, indiferent daca persona fizica realizeaza si venituri din salarii, se calculeaza si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor obtinute din activitatea desfasurata ca PFA.
Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.
Ca urmare minimul de plată este de 5,5% din 975 lei = 54 lei in semestrul 1 din 2015 respectiv 5,5% din 1050 lei = 58 lei de la 1 Iulie 2015.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2015
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire calcul cass costicul costicul De ce la un venit net estimat de 7740 lei mi-au calculat o contributie la CASS de 671 lei? Poate stiti. Este vorba de un PFA. (vezi toată discuția)
Completare declaratie 220 venit estimat vasile2013 vasile2013 Pentru persoanele care exercita profesii libere (medic, avocat, notar) lpentru depunerea declaratiei 220 la momentul inregistrarii fiscale, in cuprinsul ... (vezi toată discuția)
Contabilitate pfa maryana28 maryana28 Buna ziua! Mi am deschis un _PFA (magazin haine) si as vrea sa stiu ce autorizatii imi trebuie si de unde, ptr a deschide magazinul? Ce contributii, taxe, etc. ... (vezi toată discuția)