O plangere penala la politia unde locuiesti cu lux de amanunte / calomnia este deja introdusa in cadrul penal daca te-a mai si amenintat , intra sub incidenta articolul 206 COD PENAL ( amenintare ) , daca ai hartia ca i-ai dat banii imprumut sau un martor , fugi la politie si impreuna cu martorul poti sa faci dreptate si daca esti cum zice el este problema lui si a ta , tu trebuie sa traiesti si sa maninci indiferent de munca care o faci ....
Din constitutia Romaniei ai asa si le poti pune scrie pe plangerea penala :
ARTICOLUL 16
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
ARTICOLUL 21
(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.
(2) Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept. = aici daca vrei sa ajungi in instanta .
ARTICOLUL 22
(1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.
(2) Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant.
= te-a denigrat si ce poate fi mai rau , injurii , acuze , atingerea personei ( limbaj neadecvat )
ARTICOLUL 24
(1) Dreptul la apărare este garantat.
ARTICOLUL 30
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă. = in cazul in care comenteaza politistul care vrea sa iti ia la misto declaratia= plangerea ( cu acest articol poti face plangere penala la procuratura pentru abuz in serviciu ( art 297 CP )
Success !
Buna seara,
Interesanta opinia antescriitorului meu, insa, pe alocuri eronata. Calomnia si insulta nu au mai fost incriminata in noul cod penal, ceea ce inseamna ca aceste fapte nu sunt infractiuni, iar in continutul constitutiv al amenintarii nu intra si denigrarea de care dvs vorbiti. Daca faceti plangere la politie, organul de cercetare penala va trimite dosarul la procuror cu clasare pe motiv ca fapta nu exista (nu este infractiune). Trebuie sa intelegeti ca legislatia e buna asa cum este acum, lumea in ziua de azi se injura destul de mult, nu inseamna ca e corect, dar nu este o infractiune.
Cu toate acestea, puteti face o actiune in instanta, intemeiata pe art. 71 art 72 Noul Cod Civil si sa cereti sume de bani.
Cu privire la suma de bani imprumutata, va puteti adresa pe latura civila cu o actiune in instanta, asta daca aveti o proba ca i-ati dat banii (desi ma indoiesc ca ati facut o hartie cat de mica cu privire la imprumut).
Succes.
Andrei , calomnia este alta amenintare cu sens obscur cu palarie , crezi ca m invatat de rau pe doamna , calomnia este fapta de a acuza pe cineva ca a comis o fapta / o actiune ... se aduce imediat sub incidenta amenintarii ... , nu i-am zis de rau persoanei , e simplu ca buna ziua , dar nu se da cu lux de amanunte macar ca sa indrumam persoana ... daca a facut-o in mod repetat se ajunge la " hartuire " ... deci de la calomnie = amenintare se aduna si fapta de hartuire , cred ca nu e la prima abatere "nenea " acela si banuiesc ca am dreptate .
Si calomnia este fapta penala ( am depus plangere pentru asa ceva ) :) si s-a transformat in hartuire :D depinde ce spune " graitorul " si cel/cea care primeste vorbele stie ce are de relatat prin " citez " = ( te bag / te scot / te omor / te bat / esti asa / o faci asa ( sunt exemple ) ... calomnia e o singura data , daca abuzeaza de cuvintele murdare = hartuire ... .
Pina si tortura daca esti atent " tortura verbala " ... :) , dai cu documentatia ... ca ai sa poti face ceea ce iti doresti doamna / domnisoara ... .