Suntem un cuplu tanar iar viitoarea sotie a lucrat in strainatate si nu a inregistrat venituri in tara care sa fie impozitate iar acum am aflat ca este insarcinata. Cum eu in ultimul an nu am lucrat cu carte de munca o sa primim de la stat vreun ajutor pentru cresterea copilului? Va multumesc!
1. Indiferent de situatia financiara a mamei copilului ea va putea bemeficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
2. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii (inclusiv luna nasterii) sa aveti (mama sau tatal) venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (elev sau student la zi, somaj indemnziat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Sunt luate in calcul si perioadele lucrate legal in tarile UE.
3. Spuneti care este data prezumata a nasterii copilului si ce statut are / va avea mama in fiecare din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
Mama va naste pe la mijlocul lunii noiembrie iar eu pana la sfarsitul lunii viitoare intentionez sa deschid o firma (Ii, PFA) pentru activitatile care le intreprind dar banuiesc ca acest lucru nu va ajuta cu nimic acum cand ea este deja in luna a III-a..
Trebuie sa existe o perioada in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni, in care sa aveti realizate venituri din salarii, venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impzoitului pe venit sau sa va fi aflat in perioade asimilate asimilate.
In speta, nu veti putea beneficia de indemnizatia pentru CCC , din cele ce ati mentionat in mesajele dvs.
1. Daca nasterea are loc in noiembrie atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt octombrie 2014 - noiembrie 2015.
2. Spuneti ce statut are / va avea mama (au dvs.) in fiecare din aceste 12 luni.