avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

In momentul de fata sunt insarcinata in 6 luni, urmand ca prin octombrie, inceputul lunii noiembrie sa nasc. Vreau sa ma inscriu la facultate si voiam sa stiu daca urmez cursurile universitare la zi ale unei institutii de invatamant si sunt in anul 1 pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului.
Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:14, 2 Iulie 2015
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau stuent la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. - Daca veti naste in octombrie cele 12 luni eligibile sunt noiembrie 2014 - octombrie 2015.
- Spuneti ce statut aveti / veti avea in fiecare luna din cele 12.
Am lucrat din august pana in noiembrie 2014. Dupa aceasta perioada nu am mai lucrat. Daca ma inscriu la facultate in iulie 2015 o sa fiu studenta de la 1 octombrie 2015.
1. Din raspunsul dvs. inteleg ca in perioada noiembrie 2014 - octombrie 2015 nu aveti nici venituri salariale si nici nu va incadrati intr-una din perioadele asimilate care sa va dea dreptul sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC.

2. Poate beneficia tatal copilului de CCC si indemnizatie daca indeplineste aceleasi conditii de ma sus.

3. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile el poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar de la data nasterii copilului si pana acesta implineste 2 ani.
- Stimulentul de insertie se primeste numai pe perioada cat are venituri din salariu (sau din activitati independente bsau agricole).
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
Daca sunt studenta in anul 1 ma incadrez intr-una din perioadele asimilate, adica student la zi, nu? Eu asa stiam de la o prietena, ea a fost studenta la zi si a beneficiat de aceasta indemnizatie. Sau trebuie sa fi in anul 2 sau 3, daca esti in primul an nu primesti?
Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2015
annk07, utilizator
1. Va incadrati daca in cele 12 luni eligibile ati fost intr-una din situatiile asimilate: eleva la zi, somaj indemnizat, studenta la zi etc.

2. Adica puteti primi indemnizatie pentru CCC si daca la data nasterii copilului sunteti in anul I dar in lunile anterioare sa fi fost intr-una sau mai multe din situatiile asimilate, cum am zis mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie când parintii nu sunt casatoriti SandaS SandaS Bună ziua! Am o întrebare: putem să beneficiem de stimulentul de inserţie dacă eu sunt casnică iar tatăl copilului are mai puţin de un an vechime în ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie carla2 carla2 Buna ziua! Am o nelamurire privind stimulentul de insertie. Am nascut pe 20 august, eu nu lucrez iar sotul meu va implini 1 an de munca abia in martie ... (vezi toată discuția)
Concediu si indemnizatie pre-post natale ninaemanoil ninaemanoil Buna ziua, as avea o intrebare pentru cineva care acum are 8 luni de munca, lucreaza in continuare si peste 1 luna ar trebui sa nasca. Isi poate lua concediu ... (vezi toată discuția)