avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu si indemnizatie pre-post natale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu si indemnizatie pre-post natale

Buna ziua, as avea o intrebare pentru cineva care acum are 8 luni de munca, lucreaza in continuare si peste 1 luna ar trebui sa nasca. Isi poate lua concediu si poate primi indemnizatie ? Multumesc mult...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:43, 12 Septembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
1. Poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = rpe si postnatal) daca are minimum 22 de zile lucrate cu contract individual de munca in ultimele 12 luni.

2. - Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (studenta sau eleva la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Daca va naste in octombrie cele 12 luni eligibile sunt noiembrie 2014 - octombrie 2015.
- Spuneti ce statut a avut in fiecare luna incepand cu luna noiembrie 20140si pana cand s-a angajat cu contract individual de munca.
Pana in ianuarie 2015 a fost in concediu crestere copil pentru primele 2 fetite gemene, dupa care s-a intamplat ceva cu firma si nu a lucrat pana in martie, deci 2 luni, iar din martie pana naste o sa aiba 8 luni lucrate daca nu isi ia concediu deloc...
Multumim mult pentru raspuns...
1. Inseamna ca are intrerupere doua luni si nu poate beneficia de CCC.

2. Perioadele de concediu de odihna, de concedii medicale, de concediu de maternitate sunt eligibile pentru a beneficia de CCC.

3. - Dar ce statut a avut in cele doua luni, a stat acasa (casnica)?
- Nu a fost in somaj dupa primul CCC pentru cele doua gemene?
Da, 2 luni a stat acasa, casnica... Sotul are un venit nesigur, restante la intretinere... Deci nu poate primi nici indemnizatie... Poate un ajutor social...

Multumesc mult...

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului Laur250 Laur250 Buna Seara, Sunt in situatia urmatoare: sotia mea este insarcinata si urmeaza sa nasca anul acesta in iulie, ea nu lucreaza si nu a lucrat in ultimile 12 ... (vezi toată discuția)
Am copil mic, ce ajutoare am dreptul sa solicit? predicelancuta predicelancuta Buna ziua,am o fetita de de 2 luni pentru care primesc decat alocatia de 200 de lei,deoarece nu am putut intra in prenatal din cauza ca nu am avut fix 12 ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de orice fel de ajutor de la stat... ralu_eu ralu_eu Buna ziua! Nu lucrez din aprilie 2015 si doresc sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de cresterea copilului daca imi platesc contributia la stat aferenta ... (vezi toată discuția)