avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acordul vecinului privind constructiile din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acordul vecinului privind constructiile din vecinatatea proprietatii

Cu vecinul cu pricina, am o problema de tulburare de posesie. La care bineinteles au contribuit in favoarea s-a, poltitia din comuna, iar cei de la procuratura au primit date eronate in raportul trimis de acesta. In prezent acesta intentioneaza sa construiasca pensiune si casute de vacanta. Ma astept sa nu fiu contactat pentru a obtine acordul meu privind distanta constructie fata de hotarul dintre cele doua proprietati, cf. art. 611, 612, 614, 615 si 616 din Legea 287/2009 – pentru aceasta situatie solutia ar fi o sesizare la Inspectoratul de Stat in constructii care ar trebuii sa trimita un inspector sa verifice daca a existat o autorizatie de construire si un plan, intocmit de un arhitect, al noii constructii, si in ce conditii a fost emisa aceasta autorizatie din moment ce eu nu mi-am dat acceptul de a ridica noua constructie la o distanta mai mica fata de linia de hotar.

In cazul in care acesta isi deschide o firma cu sediul pe proprietatea sa, cu obiect de activitate pensiune turistica sau complex de căsuţe (camping), ceea ce va duce la tulburarea linistii (nu as vrea sa fiu carcotasi, dar nu toti turistii sunt la fel – o situatie similara de tulburare se regaseste la cca. 150 m de proprietatea mea), in acest caz ar avea nevoie de acordul vecinilor de hotar ?

La ce ar mai trebui sa ma astept de la acesta, in astfel de cazuri, avand in vedere ca in vecinatatea proprietatii mele apare un complex turistic si ce demersuri ar trbuii sa demarez ?
Cel mai recent răspuns: VladMirovici , utilizator 10:57, 20 Mai 2015
D-voastră nu trebuie să așteptați să vină poliția, sau vreun inspector pentru a afla despre Autorizația de construire a respectivului ci în calitate mai ales de persoană potențial lezată de vecinătatea cu o pensiune turistică , puteți solicita PRIMĂRIEI date despre acea autorizație, condițiile impuse prin Certificatul de urbanism(în care sunt prevăzute avizele, amplasamentul, regimul de înălțime și de ocupare a terenului, etc)
Pe de altă parte, nu trebuie să uitați că așa după cum dreptul de proprietate (și acest drept se referă absolut la toți ) este dreptul de a poseda, folosi și dispune de un bun în mod exclusiv, absolut și perpetuu.(art.480-art.555NCC) Prin urmare vecinul are dreptul să-și facă pensiune turistică sau ce-o vrea pe proprietatea lui iar în prezent este prematur a discuta despre viitoarele aspecte(gălăgie, lume multă, și tot ceeace implică o pensiune). Probabil îi va fi necesară și un acord autentic din partea vecinilor în cazul în care această pensiune va avea alt regim decât al construcțiilor învecinate(care sunt , probabil locuințe familiale)
Multumesc pentru raspuns.
In ce zona, care sunt distantele, despre ce tulburare vorbim, ce raport... nu prea se intelege mult. Oricum, tipul asta de tulburari necesita un avocat inainte de inceperea demersurilor, pentru a evita un razboi cu un vecin inainte de a sti daca aveti ceva de castigat.
Mai mult, incurajez sa va intelegeti amiabil.

Articolele aratate din Codul civil denota ca nu stiti exact in ce conditii trebuie sa vi se ceara acordul.
Cred ca ar fi bine sa va interesati, facand demersuri la autoritati, care e legislatia aplicabila in acea zona si apoi, raportandu-va concret la aceasta, sa faceti demersuri.
E neproductiv sa incepeti demersuri inainte de a va informa. Aparent si acea tulburare de posesie nu a fost tocmai documentata, in caz contrar nu se putea sa ia partea vecinului toate autoritatile aratate de dv. Chiar faptul ca nu ne-ati dat detalii despre ea (macar in ce consta, efectiv) poate lasa impresia ca aveti o problema cu vecinul si nu cu anumite fapte concrete ale lui.
Terenul cu pricina se afla la cca 200-250m de centrul comunei. Comuna are multe astfel de proprietati care au devenit pensiuni sau complex de căsuţe (camping).

Asa cum am mentionat mai sus “ in prezent acesta intentioneaza sa construiasca pensiune si casute de vacanta” adica, a inceput sa asaneze terenul pentru constructii, masuratori, materiale etc. etc. ...e de ajuns cand vezi astfel de materiale de constructii, sa intelegi ca urmeaza a se demara lucrarii de constructii. Cat priveste destinatia terenului, este o informatie certa.... o stiu inca de la achizitia acestui teren. A inselat doi batrani, iar in momentul de fata detine un teren care nu respecta intelegerea cu vanzatorul, iar faptic e putin mai mare, iar fata de mine tulburare de posesie.

Dna avocat, va rog, daca aveti timp sa-mi dati o solutie, legat de acest vecin:
- Acesta cumpara terenul cu pricina, firma de cadastru nu isi face „treaba” in mod profesionist, adica nu marcheaza terenul cumparat din dezmembrare . Din discutiile avute cu un expert cadastrist, am inteles ca aceasta firma de cadastru trebuia sa ia declaratie vanzatorului, cat vecinului cu care era invecinat si nu avea gard de hotar, ...ceea ce nu sa intamplat.
Dupa dezmembrare/vanzarea trenului, nu au fost „probleme”. Pentru ca intre mine si el era gard pe linia de hotar. Dupa cum se stie se poate contesta in 30 zile daca apar probleme in urma vanzarii/cumpararii. Vecinul a stat cuminte, iar dupa cca. 2 ani, si-a mutat gardul in interiorul proprietatii mele. Am efectuat alte masuratori de cadastru de verificare a proprietatii mele din care a reiesit ca acel gard era corect amplasat. Mai sus aveti cateva referiri la demersurile efectuate, politie, parchet si in final rezultatul – parchetul a emis ordonanta de clasare – adica a stabilit ca nu e o infractiune de tulburare de posesie – cum am mentionat, parchetul a fost dus in eroare de raportul politiei. Am contestat, raspunsul a fost acelas, chiar daca sau adus alte dovezi la dosar. Asa se intampla in RO, daca ai pile rezolvi orice.

Hai sa zicem ca proprietatea mea la momentul achizitie avea o latime de 5m si o lungime de 50m. Acest vecin, muta gardul cu 1m in interiorul proprietatii mele, pe o distanta de 50m In prezent eu am ramas cu latimea de 4m.

Maine, sa zicem ca vreua sa vand aceasta proprietate.

Firma de cadastru vine si masoara si imi spune ca ei sunt obligati sa masoare pana la gardul care se afla pe teren ....si care de fapt a fost mutat de vecin, chiar daca eu le-am dat extrasul de carte funciara, PADI care contine „inventarul de coordonate GPS”, contractul de vanzare-cumparare, in care este mentionata suprafata.

In programul lor de cadastru se vede clar linia de hotar care corespund cu „inventarul de coordonate GPS” din al meu PADI dar si din PADI vecinului, si totusi acestia im fac masuratorile cu diminuarea proprietatii.

Intrebare:
Ce ii vand eu cumparatorului daca eu faptic in teren am mai putin decat in schita de cadastru ???
Sa nu mai zic, ca eu platesc impozit pe terenul cu latime de 5m nu de 4m. Iar vecinul nu plateste pentru acel mentru plus (adica 50mp)

Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2015
VladMirovici, utilizator
Din cele arătate mai sus, se pare că aveți o problemă de grănițuire, așa că aveți tot dreptul să solicitați prin instanță stabilirea prin hotărâre judecătorească a liniei de hotar între proprietățile d-voastre și acâiune în revendicare dacă vi se pare că respectivul vecin v-a luat din proprietate.

Alte discuții în legătură

Gard intre vecini adriana_r adriana_r Am construit o casa intr-o zona in curs de constructie la periferie de oras, deci casele sunt destul de rar amplasate, iar eu de exemplu inca nu imi cunosc ... (vezi toată discuția)
Distanta regulamentara intre o casa si gardul vecinului caplanioana caplanioana Buna ziua, vecinul din fata noastra are casa cu spatele spre fata casei noastre.distanta de la spatele casei pana la gard este cea normala.acum el a facut ... (vezi toată discuția)
Distanta minima intre cladiri danieis danieis salutare am o intrebare si cer un sfat parintii mei locuiesc intr-o casa de tip duplex,vecinul a vandut ,proprietarul nou a demolat ,fara a avea acordul ... (vezi toată discuția)