avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 325 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... tentativa de talharie, sau tentativa de furt?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

tentativa de talharie, sau tentativa de furt?

Eram pe strada intr-o seara la un moment dat am vazut in fata mea un X care se apropia cu pasi repezi de o Y cand ajunge in dreptul ei apuca cu forta geanta , fata tinand bine de geanta a cazut, lovindu-se la cap, dar inca cu geanta in mana. X a fugit inspre niste blocuri dar a revenit dupa 2 minute insotit de niste baieti care l-au prins. Dupa inca 2 minute vine politia si ii spune lui X ca e tentativa de talharie. Intrebarea mea e acuzarea corecta a lui X e tentativa de talharie sau tentativa de furt? am aflat mai tarziu ca femeia nu a patit nimica.
X este un prieten de al meu , ce i se v-a intampla acuma? Ce risca? V-a avea cazier?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2009
kwy1200, utilizator
Cel mai recent răspuns: kwy1200 , utilizator 10:18, 2 Iulie 2009
Doar din simpla trezentare putem vorbi de savirsirea infractiuni de tilharie.Acum,trebuie sa si detinem probe in acest sens.Se pare ca avem depozitia victimei ,cea a presupusului autor si eventual martorul care a vazut,perceput momentul Mai apar si cei care lau prins pe faptuitor.Inportant este momentul tentativei,mocalitatea de sustragere a bunului,de ce mijloace sa folosit in tentativa de sustragere a bunului.De retinut ca trebuie identificata si perceputa folosirea violentei, a agresiuni...Ori in lipsa acestor date ,greu vorbim despre intrunirea elementelor constitutive ale infractiuni de tilharie.
La prima vedere se pare ca da...
GabrielaA a scris:

:D Eu zic ca e tentativa de talharie pentru ca furtul nu a fost consumat.

Si tentativa la furt se pedepseste...:)
Din ceea ce spuneti, este clar tentativa de talhatie, intrucat , cand spunem talharie , avem 2 elemente esentiale pentru calificarea faptei: furtul si violenta. Ne-ati mentionat si faptul ca fata , in timp ce incerca sa isi pastreze geanta , a cazut , lovindu-se la cap. Aici situatia se mai complica, deoarece ,atunci cand prin fapta s-au parodus consecinte deosebit de grave , si raspunderea agresorului va fi mai mare.
Si daca femeia nu a patit nimica, ce v-a urma pt X (un prieten de al meu) ? v-a avea cazier? care v-a fi pedeapsa?
Daca s-a lovit la cap , "ceva" tot a patit .Se vor efectua acte de cercetare , aplicandu-se in concret o sanctiune , in functie de circumstantele reale (ce tin de fapta) si cele personale ( ce tin de conduita faptuitorului , de elementele ce-l caracterizeaza ) , fie ca va fi pedeapsa cu inchisoarea , fie ca va fi , in urma unei scoateri de sub urmarire penala , doar o sanctiune administrativa.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Talharie StefanMarian StefanMarian Acum 2 ani de zile datorita ca ma trecut printr-o perioada mai grea am comis o \"talharie\" as vrea sa stiu si eu daca risc sa fac inchisoare sau pot scapa ... (vezi toată discuția)
Furt&talharie&tentativa la infractiunea de talharie ContSters74561 ContSters74561 Un hot a intrat pe un geam deschis intr-un apartament situat la parterul unui bloc. Cand scotocea prin casa dupa unele bunuri de valoare mare si bani, a fost ... (vezi toată discuția)
Intrebari infractiuni-penal general!!! urgent niste raspunsuri maite21 maite21 Am cateva intrebari din domeniul penalului general-an 2. 1. Este posibila tentativa la infractiunile savarsite cu intentie repentina? 2. Tentativa nu se ... (vezi toată discuția)