Eram pe strada intr-o seara la un moment dat am vazut in fata mea un X care se apropia cu pasi repezi de o Y cand ajunge in dreptul ei apuca cu forta geanta , fata tinand bine de geanta a cazut, lovindu-se la cap, dar inca cu geanta in mana. X a fugit inspre niste blocuri dar a revenit dupa 2 minute insotit de niste baieti care l-au prins. Dupa inca 2 minute vine politia si ii spune lui X ca e tentativa de talharie. Intrebarea mea e acuzarea corecta a lui X e tentativa de talharie sau tentativa de furt? am aflat mai tarziu ca femeia nu a patit nimica.
X este un prieten de al meu , ce i se v-a intampla acuma? Ce risca? V-a avea cazier?
Doar din simpla trezentare putem vorbi de savirsirea infractiuni de tilharie.Acum,trebuie sa si detinem probe in acest sens.Se pare ca avem depozitia victimei ,cea a presupusului autor si eventual martorul care a vazut,perceput momentul Mai apar si cei care lau prins pe faptuitor.Inportant este momentul tentativei,mocalitatea de sustragere a bunului,de ce mijloace sa folosit in tentativa de sustragere a bunului.De retinut ca trebuie identificata si perceputa folosirea violentei, a agresiuni...Ori in lipsa acestor date ,greu vorbim despre intrunirea elementelor constitutive ale infractiuni de tilharie.
La prima vedere se pare ca da...
Din ceea ce spuneti, este clar tentativa de talhatie, intrucat , cand spunem talharie , avem 2 elemente esentiale pentru calificarea faptei: furtul si violenta. Ne-ati mentionat si faptul ca fata , in timp ce incerca sa isi pastreze geanta , a cazut , lovindu-se la cap. Aici situatia se mai complica, deoarece ,atunci cand prin fapta s-au parodus consecinte deosebit de grave , si raspunderea agresorului va fi mai mare.
Daca s-a lovit la cap , "ceva" tot a patit .Se vor efectua acte de cercetare , aplicandu-se in concret o sanctiune , in functie de circumstantele reale (ce tin de fapta) si cele personale ( ce tin de conduita faptuitorului , de elementele ce-l caracterizeaza ) , fie ca va fi pedeapsa cu inchisoarea , fie ca va fi , in urma unei scoateri de sub urmarire penala , doar o sanctiune administrativa.
Talharie
StefanMarian
Acum 2 ani de zile datorita ca ma trecut printr-o perioada mai grea am comis o \"talharie\" as vrea sa stiu si eu daca risc sa fac inchisoare sau pot scapa ... (vezi toată discuția)