Un hot a intrat pe un geam deschis intr-un apartament situat la parterul unui bloc.
Cand scotocea prin casa dupa unele bunuri de valoare mare si bani, a fost depistat de proprietar si u n vecin. A avut loc o altercatie la usa, din care partea vatamata s-a ales cu un picior rupt. De mentionat ca faptuitorul nu a apucat sa sustraga nimic, deoarece s-a intors proprietarul.
Intrebare:
- Care este fapta comisa si ce incadrare juridica va avea, respectiv talharie sau tentativa de talharie,ori furt?
Dupa parerea mea este vorba de sarvarsirea a 2 infractiuni , fiind un concurs de infractiuni , si anume:
--tentativa de furt( a intrat prin efractie si a incercat sa fure dar a fost surprins de proprietar)
si
--vatamare corporala( in incercarea de a scapa i-a rupt piciorul proprietarului)
Poate gresesc dar , la cald , eu asa vad situatia!:)
NU. nu e savarsita infractiunea de talharie.Actele ilicite nu au aceeasi rezolutie infractionala.
In speta discutam de tentativa la infractiunea de furt calificat (prin efractie si escaladare), si vatamare corporala.
Eu inclin sa cred ca , nefiind indeplinite toate conditiile pentru ca fapta sa fie considerata infractiunea de talharie, respectiv, nerealizandu-se si fapta de sustragere a unor bunuri,realizandu-se insa actele de violenta , avem numai o tentativa de talharie.
Nu , nu este vorba de nici o vatamare corporala.
Pentru ca infractiunea complexa de talharie sa fie consumata se cere ca principala sa componeta "furtul" sa se fi epuizat prin insusirea unui bun;
Daca actiunea de luare a bunului din posesia sau detentia altuia a fost intrerupta, ramanand in faza de tentativa, iar componenta sa adiacenta, intrebuintarea de violente sau amenintari s-a consumat,(ca si in cazul nostru) fapta in intregul ei, constituie tentativa la infractiunea de talharie.
Ce parere aveti?
Felicitari pentru "legally"
Tentativa talharie
eduuard
Cand exista tentativa la talharie? Daca de exemplu, s-a consumat infractiunea scop, bunul fiind sustras cu succes, mai putem vorbi de tentativa la talharie? (vezi toată discuția)