Intrebarea este foarte generalista, pentru inceput ...
1. Infracţiunile complexe care conţin ca element circumstanţial agravant o acţiune sau o inacţiune incriminată distinct de legea penală pun probleme deosebite din punct de vedere al instituţiei tentativei. Din această categorie de infracţiuni complexe o deosebită atenţie a fost acordată în doctrină tentativei în cazul infracţiunilor complexe praeterintenţionate, în special infracţiunilor de viol şi tâlhărie care au avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, dar fără să se producă rezultatul acţiunii principale, adică, în exemplele date, fără să mai aibă loc relaţiile sexuale cu victima sau furtul bunului pe care autorul intenţiona să-l sustragă prin folosirea ameninţării sau violenţelor. Dezbaterile în doctrina şi practica judiciară pe această temă au fost numeroase, nereuşindu-se nici până în prezent să se ajungă la un punct de vedere comun.
2. În cazul în care rezultatul praeterintenţionat s-a produs pe linia acţiunii principale a infracţiunii complexe absorbite, nu s-a pus nicio problemă de încadrare juridică deoarece chiar dacă acţiunea adiacentă a rămas în faza de tentativă, câtă vreme rezultatul final praeterintenţionat s-a produs – prin amplificarea din culpă a rezultatului acţiunii principale – infracţiunea praeterintenţionată apare în mod evident ca fiind consumată[1]. De pildă, dacă în cazul infracţiunii de viol care a avut ca urmare moartea victimei, dacă acest din urmă rezultat ar fi fost provocat de actul sexual la care a fost supusă victima şi nu de exercitarea violenţelor asupra acesteia.
3. Aşa cum am menţionat, problemele deosebite de încadrare juridică au apărut în cazul în care rezultatul praeterintenţionat s-a produs pe linia acţiunii adiacente a infracţiunii complexe absorbite, iar infracţiunea căreia îi aparţine acţiunea principală a rămas în faza tentativei, adică s-a produs moartea victimei ca urmare a exercitării violenţelor asupra acesteia, dar nu s-a produs şi rezultatul acţiunii principale de furt (în cazul tâlhăriei care a avut ca urmare moartea victimei) sau exercitarea actelor sexuale (în cazul infracţiunii de viol care a avut ca urmare moartea victimei). Au fost propuse în doctrină şi jurisprudenţă mai multe soluţii, total diferite, pentru rezolvarea acestei probleme.
A. Prima soluţie propusă în aceste cazuri a fost aceea ca aceste fapte să fie considerate şi sancţionate ca tentativă la infracţiunea praeterintenţionată, deoarece nu s-a produs rezultatul acţiunii principale a infracţiunii complexe, ci doar rezultatul acţiunii adiacente, care însă nu are nicio relevanţă asupra formei infracţiunii complexe.
daca ai eroare de fapte pe fapta intentionata, efectele sunt ca in cazul infractiunii intentionate, deci nu va fi tras la raspundere penala
daca ai eroare pe fapta din culpa, se va pedepsi pentru fapta intentionata.