avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Receptie apartament in imobil nou dupa achitarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Receptie apartament in imobil nou dupa achitarea pretului

Buna ziua. Pe 29 mai trebuie sa semnez contractul de v/c al unui apartament in imobil nou. Dezvoltatorul propune ( ca asa practica) sa faca predarea imobilului dupa semnarea vanzarii si platii restului de pret. Eu vrerau sa fac receptia inainte, mai ales ca nu are toate utilitatile conform promisiune de vanzare. Imi puteti da cateva sfaturi legate de situatie? Pot semna si insera in contract data de predare/receptie imobil, sa adaug lipsuri in contract ( lipsa aer conditionat, lipsa racord gaze naturale, etc)? Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:27, 20 Mai 2015
Ce intelegeti prin "nu are toate utilitatile" ?
Can s-au terminat lucrarile la cladire ?

P-V pe care vi-l propune spre semnare Dezvoltatorul este probabil cel pentru receptia la terminarea lucrarilor.,
Este foarte important ca acest P-V sa reflecte total si corect situatia tehnica reala din apartament precum si concordanta ei cu Proiectul de executie + Cartea constructiei si cu Promisiunea de vanzare (antecontract).
Deasemenea trebuie studiate actele de proprietate asupra terenului, dezmembrarile pe apartamente, spatiile si instalatiile comune, documentatia topo-cadastrala, intabularile in CF.
Preoblematica este complexa.

Angajati un specialist - diriginte santier - expert tehnic pentru a va consilia. Onorariul este mic fata de valoarea apartamentului si de riscul de a nu observa chestiuni importante.
Intrebarea era urmatoarea: predarea/receptia apartamentului trebuie facuta inainte de semnarea contractului de v/c sau se poate gface si dupa incheierea acestuia??
Legat de utilitati: dezvoltatorul a spus ca pana la data de 29 mai nu poate racorda la Distrigaz apartamentul, asa cum s -a specificat in antecontract.
Procesul verbal pentru receptie la terminarea lucrarilor se face cu participarea constructorului, proiectantului, inspectoratului de stat in constructii si a beneficiarului (investitorului).
Investitorul sau beneficiarul consider ca este dezvoltatorul si nu cumparatorul. Cumparatorul are calitate de client.

Receptia la terminarea lucrarilor se face pentru tot imobilul si nu pe parti.

Acum depinde ce scrie in promisiunea bilaterala de vanzare cumparare, in ce conditii se preda apartamentul si cu ce utilitati (AC, gaz, energie, garaj, etc.).

Dezvoltatorul trebuie sa puna la dispozitia cumparatorului apartamentul cu toate utilitatile in functiune.
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2015
cyan, moderator
Cum poate Dezvoltatorul sa va predea apartamentul daca Dvs. nu semnati contractul prin care il cumparati ?
Intai semnezi contractul si ulterior primesti bunul.
Plata restului de pret se face, daca agreati contractul, conform clauzelor respective din contract .

Intrebare: ati semnat un ante-contract de vanzare-cumparare ?
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Art. 1658 -NCC
Vânzarea unui bun viitor
(1) Dacă obiectul vânzării îl constituie un bun viitor, cumpărătorul dobândeşte proprietatea în momentul în care bunul s-a realizat. În privinţa construcţiilor, sunt aplicabile dispoziţiile corespunzătoare în materie de carte funciară.
(2) În cazul vânzării unor bunuri dintr-un gen limitat care nu există la data încheierii contractului, cumpărătorul dobândeşte proprietatea la momentul individualizării de către vânzător a bunurilor vândute. Atunci când bunul sau, după caz, genul limitat nu se realizează, contractul nu produce niciun efect. Cu toate acestea, dacă nerealizarea este determinată de culpa vânzătorului, el este ţinut să plătească daune-interese.
(3) Când bunul se realizează numai parţial, cumpărătorul are alegerea fie de a cere desfiinţarea vânzării, fie de a pretinde reducerea corespunzătoare a preţului. Aceeaşi soluţie se aplică şi în cazul prevăzut la alin. (2) atunci când genul limitat s-a realizat numai parţial şi, din acest motiv, vânzătorul nu poate individualiza întreaga cantitate de bunuri prevăzută în contract. Dacă nerealizarea parţială a bunului sau, după caz, a genului limitat a fost determinată de culpa vânzătorului, acesta este ţinut să plătească daune-interese.
(4) Atunci când cumpărătorul şi-a asumat riscul nerealizării bunului sau genului limitat, după caz, el rămâne obligat la plata preţului.
(5) În sensul prezentului articol, bunul este considerat realizat la data la care devine apt de a fi folosit potrivit destinaţiei în vederea căreia a fost încheiat contractul.

Alte discuții în legătură

Recepție cu probleme apartament nou gabrielalilianat gabrielalilianat Buna ziua, Sunt in postura de a receptiona un apartament nou, achitat integral la data contractarii (26.08.2016). Mentionez ca blocul nu este finalizat, doar ... (vezi toată discuția)
Definitie apartament predat la cheie gab11 gab11 Buna ziua, Am achizitionat un apartament si la semnarea actului de vanzare-cumparare este stipulat ca acesta se preda la cheie,racordat la toate utilitatile ... (vezi toată discuția)
Nerespectare obligatii prevazute in contract vanzare-cumparare imobil gab11 gab11 Buna ziua, Am achizitionat un apartament si la semnarea actului de vanzare-cumparare este stipulat ca acesta se preda la cheie,racordat la toate utilitatile ... (vezi toată discuția)