avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legitima aparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legitima aparare

Buna ziua.

Am o intrebare ipotetica. Nu am fost implicat intr-o asemenea situatie si nici martor la asa ceva e doar o curiozitate.

Daca intr-un peco stau la coada si il vad pe soferul din fata mea ca isi aprinde o tigara in timp ce alimenteaza, pot sa ma duc la el sa il agresez fizic? La urma urmei el incearca (nu, nu are cum sa fie greseala, oricine stie ca in peco nu se fumeaza, asta inseamna ca o face cu intentie) sa ma omoare si pe mine si pe toti cei care se afla in acel perimetru (genocid). Iar dupa ce elimin cauza care ar putea sa ma omoare, il imobilizez pentru a incerca sa nu mai aiba sansa sa ne omoare pe toti pana vine politia sa ia masurile necesare. Aceasta fapta nu ar trebui sa se incadreze in tentativa de omor, chiar genocid?
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2015
sorodocul, utilizator
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 13:00, 20 Mai 2015
Eu zic sa abandonati ideea cu agresiunea si sa-i atentionati pe cei de la statia respectiva despre aceasta imprejurare.
Pentru a atentiona o persoana ca realizeaza o fapta cu risc,nu este obligatoriu sa apelati la forme cu agresivitate fizica
inseamna ca o face cu intentie)

Nu este obligatoriu
Obiceiul fumatului nu este din intentie si uneori este o afectiune cronica care se manifesta in cele mai diverse spatii-inclusiv la volan
Aceasta fapta nu ar trebui sa se incadreze in tentativa de omor, chiar genocid?

Evident este o interpetare eronata din partea dvs
Tentativa la omor
NCP Tentativa
Art. 32

Tentativa

(1)Tentativa constă în punerea în executare a intenţiei de a săvârşi infracţiunea, executare care a fost însă întreruptă sau nu şi-a produs efectul.

(2) Nu există tentativă atunci când imposibilitatea de consumare a infracţiunii este consecinţa modului cum a fost concepută executarea.

CAPITOLUL I
Infracţiuni de genocid şi contra umanităţii
Art. 438

Genocidul

(1) Săvârşirea, în scopul de a distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional, etnic, rasial sau religios, a uneia dintre următoarele fapte:

a) uciderea de membri ai grupului;

b) vătămarea integrităţii fizice sau mintale a unor membri ai grupului;

c) supunerea grupului la condiţii de existenţă de natură să ducă la distrugerea fizică, totală sau parţială, a acestuia;

d) impunerea de măsuri vizând împiedicarea naşterilor în cadrul grupului;

e) transferul forţat de copii aparţinând unui grup în alt grup,

se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) sunt săvârşite în timp de război, pedeapsa este detenţiunea pe viaţă.

(3) Înţelegerea în vederea săvârşirii infracţiunii de genocid se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(4) Incitarea la săvârşirea infracţiunii de genocid, comisă în mod direct, în public, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.


In speta dvs,soferul isi savureaza tigarea,nu are drept interes savarsirea unei infractiuni,nu are intentia sau interesul sa genereze distrugeri care eventual il pot atinge si pe acesta
...dar apa-i sfanta iar cateva picaturi raspandite pe el nu reprezinta agresiune fizica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este diferenta dintre vatamare corporala grava si tentativa de omor? mihaela_mimi_ro mihaela_mimi_ro Mama a fost agresat si in urma certificatului medico-legal obtinut s-a stabilit ca i-a fost pusa viata in primejdie si i s-au acordat 16-18 zile de ingrijiri ... (vezi toată discuția)
Tentativa de omor calificat sau vatamare corporala gepisan gepisan In urma unei altercatii verbale care a degenerat intro bataie cu mai multi \" actori\"la care am participat fiind chemat de un prieten disperat de injuriile ... (vezi toată discuția)
Cum renuntam la fumat? elga50 elga50 Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma uit la mine si vad ca nu ma pot lasa de fumat....ma apuca disperarea! Voi cum ati facut? Ce ati auzit de la ... (vezi toată discuția)