Avand in vedere faptul ca in 2014 s-a modificat OUG 111/2010 prin legea nr. 126/2014, si anume:
1. La articolul 16, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
“(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
b) primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic.”
Cum se aplica acest articol? Dupa expirarea concediului de 126 zile, nu se mai suspenda contractul de munca al angajatei care a nascut, ci se reduce timpul de munca si salariul acesteia ca sa se incadreze in cei maxim 6 ISR ( 300 lei) brut sau net? Sau se suspenda contractul de munca pentru concediu de crestere a copilului, si se face un alt contract de munca?
Din practica intalnita la unii angajatori:
- s-a suspendat raportul de munca al salariatului
- s-a incheiat un nou c.i.m. pe durata determinata cu timp partial si cu un salariu de maxim 250 lei/luna brut.
Legea nu distinge intre venituri nete sau venituri brute.