avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi gravide neasigurate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi gravide neasigurate

Buna ziua,
Intrebarea mea este legata de drepturile pe care le mai am ca gravida, in conditiile in care nu mai sunt asigurata. Eu am fost in concediu de crestere a copilului, din anul 2012-2014, iar spre sfarsitul anului 2014 am ramas insarcinata. Nu m-am mai intors la munca, stiind ca peste 5 luni va trebui sa intru iar concediu si avand si probleme medicale care indicau o sarcina cu risc. Din martie am aparut ca fiind neasigurata la casa de sanatate, deci am ramas fara gratuitati pentru analize si tratamente ( urmez un tratament pentru mentinerea sarcinii, care este destul de scump). Doctorul de familie m-a trimis la CAS sa rezolv problema. Iar acolo raspunsul care mi s-a dat a fost ca in urma cu 5 ani (!!!), cand am o perioada de cateva luni nelucrate, nu am platit contributia la sanatate, care,per total ar fi intr 600-700 lei!!.Sa inteleg ca, in Romania, trebuie programata o sarcina cu 5 ani inainte?
Iar in ce priveste spitalizarea mea (luna viitoare voi naste), va trebui sa platesc pentru cezariana? Operatia nu este o optiune , ci o este obligatorie din motive medicale. Dar zilele de spitalizare de dupa operatie? Dar vaccinurile care li se fac bebelusilor in primele zile de viata?
Sotul nu lucreaza, deci calitatea de co-asigurat iese din calcul.
Poate sa ma ajute cineva cu niste raspunsuri?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ella7722 , utilizator 12:30, 21 Mai 2015
Art. 213. L.95/2006

(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:

f) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.

Din cate inteleg din textul legii ca "femeie insarcinata" beneficiati de asigurare fara plata contributiei conform textului de lege ,deci si de drepturile de asigurare fara a se conditiona de plata contributiei din trecut.

Mai avem Ordin CNASS 581/2014:
Art. 12.
(1) Dovada calităţii de asigurat se realizează prin modalitatea electronică de verificare a calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, iar în situaţia în care, în urma interogării, persoana nu apare în aplicaţia menţionată la art. 11 alin. (1), se realizează printr-un document justificativ - adeverinţă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, eliberată de casa de asigurări de sănătate în a cărei evidenţă se află persoana, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
i) pentru femeile însărcinate sau lăuze: act de identitate valabil la data solicitării, adeverinţă medicală, certificat de naştere al copilului - pentru lăuze, precum şi declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri sau documente justificative că realizează venituri lunare sub salariul de bază minim brut pe ţară;


Va sfatuiesc sa solicitati sa vi se aduca la cunostinta norma legala care sa prevada aceasta conditionare.

Intradevar la [ link extern ]
sectiunea de la pct.8 apare :Declaratie pe propria raspundere ca nu au realizat venituri pe perioada termenelor de prescriptie (Anexa 4), SAU documente justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
dar asta v-ar crea probleme doar daca a-ti fi obtinut venituri in pe perioada termenelor de prescriptie.
Deci solicitati baza legala si tineti-ne la curent.
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2015
robert1958, utilizator
Multumesc pentru raspuns,
In ziua in care am fost la CAS, am fost cu toate documentele pregatite, copie dupa ID, bilet de trimitere de la medic si adeverinta de venit de la administratia financiara , in care se specifica,ca nu am realizat venituri.Iar doamna de la birou mi-a spus ca trebuie sa verifice pana in urma cu 5 ani..Adevarul este, ca, daca ar fi fost o suma mai mica, mi-as fi platit acum contributia, dar chiar nu-mi permit, din pacate.Poate ar trebui sa mai insist?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarea de sanatate pentru femeie insarcinata elena_gg elena_gg Buna ziua, O femeie insarcinata spitalizata in urgenta fara asigurare de sanatate (nu a platit contributia la CNAS) are toata durata spitalizarii gratuita ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala gabriella27 gabriella27 Buna ziua.Ma numesc Mititelu Gabriela si problema mea este urmatoarea:sunt insarcinata insa nu lucrez deci nu beneficiez de asigurarea medicala.M-am interesat ... (vezi toată discuția)
Sunt insarcinata, nu am lucrat niciodata, de ce servicii gratuite beneficiez in situatia mea? claudia1313 claudia1313 buna,am 24 ani si in maxim o luna trebuie sa nasc,dar nu sunt asigurata deoarece nu am lucrat inainte deci nici nu depind de indemnizatia de la stat pentru ... (vezi toată discuția)