avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tatal nu se ocupa de copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tatal nu se ocupa de copil

buna seara, am si eu cateva intrebari, daca ma poate ajuta si pe mine cineva. sunt divortata de aproape 4 ani, am o fetita de 9 ani, tatal plateste o pensie infima de 150 lei/luna nefiind angajat. pensio o plateste la timp, dar nu se ocupa de copil. adica ii mai aduce cate ceva, ii mai ia rechizite la incepun de an, dar nu ma ajuta suficient de mult. eu i-am interzis sa ia copilul la el in prezenta partenerei sale de viata, deoarece este fosta amanta, motivul despartirii noastre. in ultima discutie am avut un exces de furie, ne am certat si i-am jignit foarte rau partenera de viata , lucru pe care il fac frecvent. intrebarea mea este ce pot sa fac sa il pot obliga sa mi dea macar 500 de lei pe luna? credeti ca jignirile partenerei sale imi vor dauna? multumesc
am uitat sa spun ca pensia imi este adusa lunar personal, prin mama sau data copilul....oare faptul ca nu are dovada achitarii pensiei alimentare ma ajuta la ceva?
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2015
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: danac71 , utilizator 17:45, 24 Septembrie 2015
Sigur ca da,din ce stiu el trebuie sa aibe o justificare "la mana" cum ca v-a platit in fiecare luna pensia alimentara,se poate trimite foarte simplu prin posta sau se face depunerea intr-un cont,in ambele cazuri vei avea dovada o chitanta! Probabil nu se asteapta din partea dvs sa-i faceti vreo reclamatie,altfel nu-mi explic de ce nu se asigura ...Cat despre marirea pensiei alimentare,nu cred ca este posibil din moment ce dansul nu are un loc de munca stabil !
Numai bine!
intr-un fel asa am stabilit noi, verbal sa facem...daca ar fi sa-l dau in judecata sa-mi dea pensie din urma as putea castiga?
Puteti solicita marirea pensiei in instanta, asta in cazul in care stiti ca domnul ar avea venituri suplimentare sau si-a schimbat locul de munca si castiga mai bine, nu stiu. Oricum se va stabili o pensie raportata la veniturile lui, astfel daca nu are venituri nu il puteti obliga la o pensie mai mare.
Acuma referitor la jigniri, parerea mea ca dupa 4 ani de la divort nu se prea mai justifica din partea dvs, mai bine v-ati concentra pe copil si mai putin pe actuala partenera a domnului. Din punct de vedere legal nu are nicio justificare solicitarea dvs ca partenera de viata sa nu fie acolo cand tatal ia copilul le el.
Daca v-ati inteles cu fostul sot cu privire la pensie si el v-a dat-o ar fi cam imoral sa i-o cereti inca o data din urma. Legal, chiar daca nu are dovada ca v-a dat-o, un judecator sanatos la cap ar putea lua act de intelegerea verbala pe care ati avut-o si care a devenit cutuma din cate inteleg in toti acesti ani.
Doamna, marturia mincinoasa este infractiune,caz penal. Daca deschideti proces ca domnul nu a platit pensia alimentara si se dovedeste ca mintiti, aveti mari probleme si sunteti chiar pasibila de puscarie. Cum va suna?

In al doilea rand atunci cand incepeti sa aveti asemenea comportament deplorabil,gen sa facei scandal si sa injurati partenera de viata a domnului ar trebui sa va ganditi la copilul dummneavoastra care vede si aude tot si care nu ar trebui expus la asa ceva. Faptul ca nu doriti sa lasati copilul acasa la tata pentru ca e acolo fosta amanta nu arata decat ca binele superior al copilului este o notiune straina pentru dumneavoastra. Faptul ca dumneavoastra ati divortat nu inseamna ca cei doi nu ar trebui sa aiba o relatia in continuare,doar sunt tata si fiu. Pe dumneavoastra nu va mai vrea nu pe copil. Este extrem de grav ca interveniti in aceasta relatie si nu arata decat ca nu ati depasit momentul divortului si tot ce va doriti este sa va sicanati fostul partener. dar asta deja nu mai era un secret de cand ati intrebat daca puteti sa-l dati in judecata pentru pensia alimentara desi omul si-a platit-o.
Cine seamana vant culege furtuna.
Nu cumva sa va treziti si dumneavoastra data in judecata pentru custodie comuna, program de vizita extins, sa fiti chemata pe la Protectia Copilului, doar asa,pentru ca se poate.
Doamna sigur ca daca tatal nu are "dovada" platii pensiei, dvs o puteti cere, de la data introducerii cererii! Dar nu e normal, moral si legal sa procedati astfel, chiar daca va simtiti inca tradata, nedreptatita etc. Mergeti cinstit in instanta si solicitati majorarea pensiei, solicitand adeverinte de la locul de munca si alte dovezi de venituri (daca stiti ca ar avea). Oricum, de la 1 iunie sau iulie, nu-mi amintesc exact, salariul minim pe economie devine 1050 lei si va v-a fixa pensia la 25% din aceasta suma.
Cu partenera, ce sens are sa va razboiti si mai ales sa o jigniti? La ce ajuta? Dvs trebuie sa fiti un model in cresterea copilului dvs!
Sunt de acord ca asa-zisa pensiei pe care o plateste este o mare batatie de joc, dar injuriile nu o majoreaza. Fetita are o varsta la care deja intelege multe, si aici ma refer si la ce face tatal si la ce faceti dvs! Intr-o zi, care va veni mai curand decat va asteptati, va v-a judeca pe amandoi.

Alte discuții în legătură

Hartuirea morala in legislatie adania adania De ani de zile am probleme cu fostul sot,mai ales cu comportamentul acestuia, in ce sens: imi vorbeste urat,ma denigreaza in fata copilului, imi baga concubina ... (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie sau interdictie impotriva partenerei tatalui almamater almamater Buna ziua. Sunt divortata si am un copil minor de aproape 8 ani, a carui custodie o impart cu tatal lui biologic. Va rog sa imi spuneti care sunt demersurile ... (vezi toată discuția)
Tutela copilului si programul de vizita anca888 anca888 Buna ziua, am o intrebare: eu si sotul suntem in divort si avem un bebe de 8 luni. tatal copilului a solicitat in instanta ca vrea sa ia copilul pe weekenduri ... (vezi toată discuția)