avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Info personal - pensie de intretinere ex-sot dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Info personal - pensie de intretinere ex-sot dupa divort

Buna Ziua,
Va explic in mare care este situatia pentru ca, efectiv nu stiu cum sa ies din impas. Sant casatorit de 33 de ani, stau in gospodaria sotiei. Cat au trait socrii,am indurat multe,pentru ca ei nu erau de acord cu casatoria ficei lor,cu subsemnatul.
Au rezultat din casnicie 2 copii(fata si baiat). Fata este casatorita(33 ani),baiatul nu(31 ani). Feciorul sta cu noi, nu este comunicativ, cu mine,sare la scandal, are pretentii ca eu sa-i muncesc "puternic" in gospodarie,sotia il sustine.
Sant pensionat ptr.limita de varsta(61 ani-1341lei pensia), baiatul este calificat dulgher si munceste cu o echipa la "negru".Iarna nu are bani, il intretinem.Sotia ma jigneste continuu, in mod vulgar, cu voe tare si aud vecinii. Ma simt f.jenat.Sotia nu are pensie, o intretin eu. Ma bate gandul sa plec din casa pe care am facut-o amandoi, dar sant constient de faptul ca nu are mijloace de subzistenta.
Daca intentez actiune de divort, ma poate obliga legea sa-i dau o parte din pensie? Eu nu am pretentie la nimic din gospodarie, haine si acte.
Va multumesc.#-o
Cel mai recent răspuns: stanescuvion , utilizator 15:53, 28 Mai 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu sunteti obligat prin lege sa intretineti sotia dupa divort.

Casa a fost construita impreuna cu sotia pe terenul socrilor sau aceasta apartine socrilor, sotiei prin mostenire ?

Daca a fost construita impreuna puteti solicita jumatate din casa, daca aceasta apartine sotiei prin mostenire aveti dreptul sa solicitati prin partaj o sulta reprezentand contributia avuta de-a lungul timpului pentru imbunatatirile aduse locuintei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar fi ceva articol de lege prin care, daca divortul este pronuntat din culpa exclusiva a unuia dintre soti, celalalt sot poate cere pensie de intretinere. Totusi este aproape imposibil ca divortul sa se pronunte din vina exclusiva a unuia, greu de probat acest lucru si e valabil in special cand unul dintre soti se dovedeste ca are o relatie cu o alta persoana etc.

Eu zic ca in cazul d-voastra nu este cazul de asa ceva mai ales daca aveti si ceva martori care sa confirme ceea ce ne-ati scris. Daca lucrurile nu mai merg, puteti linistit sa deschideti proces de divort si ulterior fiecare se va intretine din munca lui.
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2015
Cris1971, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pensia de intretinere nu are legatura cu vina la divort, ci cu incapacitatea de munca.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
gi-jane2 a scris:

pensia de intretinere nu are legatura cu vina la divort, ci cu incapacitatea de munca.



Ma rog, aveti dreptate, respectivei prestatii ii spune altfel, am uitat eu cum dar exista de la intrarea noului cod civil in vigoare.

Una e pensia, alta prestația compensatorie sau plata unor despăgubiri.
Postati va rog, când știți ce.

Alte discuții în legătură

Divort janinabode janinabode buna.sunt intr-o situatie destul de penibila dupa o casnicie de 20,in care sotul s-a ocupat cu jocurile de noroc si nu a contribuit financiar in familie,am ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere pentru fosta sotie Mari44 Mari44 Buna ziua! am 45 ani am fost casatorita legitim 29 aniam divortat anul acesta in luna martie am primit hotararea judecatoreasca nu am avut un loc de munca ... (vezi toată discuția)
Despre divort Oti Tota Oti Tota Buna ziua sant casatorit de 7 ani si locuiam in casa la soacra mea ,sotia mea vrea sa divorteze de mine ,eu nu mi-am facut domiciliu la soacra mea unde stateam ... (vezi toată discuția)