avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am procedat corect?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am procedat corect?

Adunarea Generala a Asociatiei de Proprietari dintr-un condominiu (bloc) format din doua scari, cu 8, respectiv 7 etaje a hotarat sa stabileasca sediul social al asociatiei intr-o incapere situata la una din scari, la ultimul nivel. Incaperea respectiva, initial a avut destinatia de uscatorie, dar nu a fost folosita niciodata conform destinatiei.. Hotararea a fost adusa la cunostinta tuturor proprieterilor prin afisare la avizier. As dori ca in cadrul raspusului(discutiilor) sa se faca trimiteri la baza legala.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: neculabahnareanu , utilizator 08:50, 25 Mai 2015
Daca ati hotarat in adunarea generala asta este. Ce nedumeriri aveti si la ce sa dam raspunsuri cu trimitere la legislatie?
Fiti mai explicit. Aveti necazuri cu cineva pe aceasta tema?
Sigur ca va trebui acum sa faceti o modificarea la statut conform legii 230/2007, pentru schimbarea adresei sediului asociatiei. Asta se face prin instanta si necesita munca, dosare, acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor...
Da, avem probleme cu un locatar care nu vrea sa elibereze respectiva camera de anumite efecte personale, pe motiv ca detine o cota-parte indiviza din acel spatiu pentru care se percep taxe la cotele de intretinere.
Probabil nu este vorba de legalizarea sediului asociatiei, ci de folosirea spatiului unei uscatorii pentru incasari, sedinte de comitet, arhiva etc, un spatiu unde conducerea si administratorul sa-si poata desfasura activitatea.

@neculabahnareanu

Proprietarii au cu totii o cota-parte indiviza in acea uscatorie, dar pentru aceasta cota-parte indiviza, atata timp cat nu produce cheltuieli, nimeni nu plateste nimic, deci nici proprietarul cu pricina care isi tine in uscatorie diverse boarfe.
In momentul cand cineva foloseste in exclusivitate - tine un spatiu sub cheie sau nu permite altora sa se foloseasca de acea incapere - devine tert pentru restul proprietarilor. Cu alte cuvinte, folosind cota-parte indiviza a celorlalti vecini, folosind-o exclusiv, trebuie sa le plateasca pentru asta. Acest lucru s-ar putea face printr-un contract de inchiriere intre el si conducerea asociatiei.

Cum conducerea asociatiei nu are un loc unde sa-si desfasoare activitatea, atunci ati hotarat in AG sa se foloseasca acel spatiu.
In legea 230/2007 exista un articol care ilustreaza cum poate o terta persoana sa obtina folosinta exclusiva a unei parti din proprietatea comuna:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.

Daca majoritatea proprietarilor si cei directi afectati au hotarat ca acel spatiu sa fie folosit pentru conducere si administrare, atunci proprietarul respectiv nu se poate opune. Trebuie sa-si ia bulendrele si sa elibereze spatiul.
In cazul ca nu se da scos de-acolo, conducerea asociatiei poate apela la politistul de proximitate care se ocupa de blocul dv.
neculabahnareanu a scris:

Adunarea Generala a Asociatiei de Proprietari dintr-un condominiu (bloc) format din doua scari, cu 8, respectiv 7 etaje a hotarat sa stabileasca sediul social al asociatiei intr-o incapere situata la una din scari,
As dori ca in cadrul raspusului(discutiilor) sa se faca trimiteri la baza legala.


Iata ce prevede legea in vigoare referitor la hotararile adunarilor generale L nr 230/2007
Art. 24. - (1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal.
(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.




Va multumesc pentru rasuns. Am incheiat acest subiect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uscatoria blocului lucutza55 lucutza55 buna ziua. locuiesc la parterul unui bloc de proprietari. n uam balcon si singura posibilitate de a usca rufele este uscatoria de la parter. la care are acces ... (vezi toată discuția)
Este legal sa se perceapa taxa pentru utilizarea uscatoriei? mira55 mira55 intrucat doar sapte locatari folosim uscatoria blocului, administratorul de imobil ne-a perceput o taxa lunara de 3(trei) ron fiindca asa a hotarat adunarea ... (vezi toată discuția)
Plata cheltuielilor cu caldura unui calorifer contorizat dintr-o uscatorie. niros31 niros31 Va salut ! Am si eu de expus o situatie concreta . Avem pe scara blocului o uscatorie al carui calorifer l-am contorizat, in ideea realizarii de ... (vezi toată discuția)