avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dificultate în aplicarea menţiunii \\"Definitivă\\"
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Dificultate în aplicarea menţiunii "Definitivă"

Soluţionarea unui proces a necesitat cele trei etape (fond, apel, recurs) pe vechiul Cod de proc.civ., cu respingerea apelului şi a recursului, rămânând definitivă şi irevocabilă hotărârea primei instanţe. Partea adversă a declarat contestaţie în anulare la soluţia dată în recurs, pe cale de consecinţă dosarul a rămas ataşat celui de contestaţie în anulare la Curtea de Apel unde s-a judecat recursul.
Potrivit art. 377 alin. 4 din vechiul Cod proc.civ., hotărârea este de drept definitivă, instanţa de recurs statuând-o şi irevocabilă.
În speţă, conf. art 378 din vechiul Cod proc.civ., hotărârea dată în primă instanţă are putere de lucru judecat, fiind de drept susceptibilă de executare.
Aplicarea menţiunii "Definitivă" se face conf. OUG 80/2013 art. 8 lit. l, însă unul din grefierii primei instanţe spune că trebuie aşteptată soluţionarea contestaţiei în anulare la Curte, după care dosarul se reîntoarce în arhiva tribunalului şi apoi în arhiva judecătoriei, urmând ca după această procedură să se aplice menţiunea "Definitivă".
Precizez că am obţinut copiile legalizate după hotărârile instanţelor de fond, apel, recurs.
În această siuaţie, consider că prima instanţă contravine Codului de procedură civilă, întrucât prin refuzul de aplicare a menţiunii "Definitivă" pe hotărârea instanţei de fond ne împiedică la punerea în executare a hotărârii devenită definitivă şi irevocabilă prin parcurgerea etapelor procesuale. Avem în vedere că exercitarea căii extraordinare de atac - contestaţia în anulare nu are aptitudinea să oprească aplicarea menţiunii "Definitivă".
Mai mult, existând hotărârea definitivă şi irevocabilă, comunicată, trebuie pusă în executare de bună voie şi de partea care a câştigat procesul, întrucât trebuie să îşi schimbe numele în documentele de identitate în termenul de 15 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii - termen care a expirat de demult prin neapelarea acestui capăt de cerere !
Rog păreri/sfaturi competente.
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2015
Niunin Tiberiu, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: gabrielaandrei , utilizator 21:05, 27 Mai 2015
Buna seara.Daca cererea de chemare in judecata este solutionata pe vcpc,atunci orice actiune,cerere ulterioara,chiar daca a fost introdusa dupa 01.02.2013 ,ea se va solutiona dupa vcpc.in acest caz,pe hot nu se poate aplica mentiunea ' definitiva" ,ci definitiva si irevocabila.Grefierul v-a precizati sa mai asteptati,deoarece,daca cererea in anulare va fi admisa, atunci veti putea fi pus in situatia intoarcerii executarii silite.
De la instanţă mi s-a comunicat că nu se mai aplică menţiunea "Irevocabilă", chiar dacă e pe vechiul Cod de proc. civ. deoarece operează OUG 80/2013 şi nu Lg. 147/ 1997. Cred că şi acesta este un abuz, pentru că timbrajul trebuie să se facă pe Lg. 147 dacă procesul e pe vechiul cod proc. civ. Este vorba de mulţi bani care intră în "buzunarul" statului pe OUG 80.

Executarea hotărârii nu depinde de calea extraordinară de atac, iar întoarcerea executării în caz de admitere a contestaţiei în anulare este un risc pe care şi-l asumă creditorul.

Din postarea mea rezultă întrebarea: până la soluţionarea contestaţiei în anulare (aflată împreună cu dosarul care a soluţionat fondul, apelul, recursul pe rolul Curţii de Apel) abuzează instanţa de fond care, având totuşi hotărârile legalizate ale instanţelor de fond, apel, recurs refuză să aplice menţiunea "Definitivă", după caz şi "Irevocabilă" atât timp cât dosarul se află la instanţa superioară?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2015
Niunin Tiberiu, Consilier juridic
Buna seara.Si recursul tot pe vcpc s-a solutionat.Pe decizia de recurs nu ar trebui sa vi se mentioneze numai definitiva.Dupa cate cunosc contestatia in anulare se judeca tot de aceeiasii instanta si cu precadere.Aplicarea pe o copie a hot jud a mentinuii " definitiva" nu este coditionata de prezenta materiala a dosarului in arhiva judecatoriei.Se verifica pe calculator.Taxa pentru legalizare a unei hot jud parca tot 5 lei era si pe legea 147 Mi se pare nelegal ca desi pentru toate cererire ,cat si pentru apel si recurs ,taxele de timbru si timbru judiciar sa se calculeze la valorile prevazute in legea 147 iar la legalizarea hot de recurs sa se aplice dispoz prevazute in OUG 80/13.Daca ati putut sa treceti prin atatea procese,mai puteti astepta o luna sa se judece si contestatie in anulare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare alexzeciu alexzeciu buna ziua. am obtinut in instanta de apel printre altele. o decizie de evacuare din casa pe care am obtinut o. intrebarea e daca pot incepe demersurile de ... (vezi toată discuția)
Momentul de la care se incepe sa curga prescriptia dreptului de a cere executarea silita motabe motabe Buna ziua, am si eu o nelamurire legata de o situatie. Am mai incercat sa-i gasesc dezlegare dar nu am reusit. Este vorba de o hotarare judecatoreasca ... (vezi toată discuția)
Deosebiri si asemanari intre sentinta civila definitiva si definitiva-irevocabila craciun jean craciun jean sunt beneficiarul unei sentinte civila definitiva avand ca obiect fond funciar.pana devine si irevocabila ce drepturi am.?daca din diverse motive nu a ... (vezi toată discuția)