avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi

Mâine, 10 aprilie, are loc evenimentul: Diurne 2025 - Regimul fiscal și juridic al indemnizațiilor pentru munca în deplasare. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Situatie poprire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Situatie poprire

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie, cu referire la un salariat, care in momentul de fata are infiintata 2 popriri asupra salariului net 50%.
Am primit hotararea de divort (am primit-o de la salariat, nu de la instanta - trebuie sa primim de la instanta pentru a pune in aplicare retinerea pt pensia alimentara?), in care se specifica faptul ca trebuie sa plateasca pensie alimentara pentru cei 2 copii minori, in cota de 1/3 din salariul net.
Cum impart cele 2 popriri si pensia alimentara, care toate impreuna trebuie sa fie maxim 50% din net ?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:08, 25 Mai 2015
Pensia alimentară are prioritate. Mai întâi distribuiți pensia alimentară, apoi restul de 1/3 ămpărțiți între cele 2 bănci, proporțional cu creanța fiecăreia.
1. În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.

2. Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

3. In speta , pensia alimentara + cele doua popriri = jumatate din salariul net. Asadar, faceti socoteala si distribuiti sumele retinute conform celor mai sus prezentate.
1. Pot face retinerea pentru pensia alimentara pe baza horatarii adusa de salariat sau trebuie sa primesc hotararea de la instanta ?

2. 50% din salariul net, impart in mod egal la cele 3 : pensie alimentara si cele 2 banci ?
Daca hotararea este legalizata, atunci puteti face poprirea pe baza acesteia, chiar daca este adusa de slariat.

Intr-adevar, puteti imparti in mod egal . Insa aici cred ca este mai bine sa solicitati ajutorul unui executor judecatoresc pentru un sfat pertinent si concludent privind modul de calcul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire -pensie d eintretinere Andreea.B Andreea.B Daca am primit o adresa de la instanta pentru infiintarea unei popriri si suma care ar trebui poprita depaseste salariul, pe cine anuntam? pe instanta sau ... (vezi toată discuția)
Poprire virata la doua banci reprezentand jumatate din salariu fara a se tine cont de pensie alimentara valentinaman valentinaman Buna ziua, As vrea sa stiu daca de un an si jumatate s-a procedata corect de catre firma la care lucrez. Am doua popriri de la doua banci si de plata ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu de la doi executori și hotărâre judecătorească pentru 25% pensie de întreținere. cum se calculează reținerile? jondoe1 jondoe1 Buna ziua,intrebarea mea este/un salariat are poprire pe salariu de la doi executori judecatoresti si o hotarare judecatoreasca de retinere pensie alimentara ... (vezi toată discuția)