avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical obligatoriu la plata?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical obligatoriu la plata?

Buna ziua,

Am si eu urmatoarea problema:o salariata este in CM din 22.06.09.A sunat la firma sa spuna ca are concediu medical, dar atat. Pe 1iulie ma asteptam sa vina la serviciu dar am aflat de la colegi ca este tot in CM.Eu pontajul il fac zilnic si lichidarea se da pe 10 iulie.In ROI nu este specificat in cat timp trebuie sa aduca actele la firma.Patronul nu vrea sa ii mai primeasca CM-ul.Cum procedez?Cei de la ITM Arges mi-au spus ca in termen de 5 zile de la data neprezentarii la serviciu e obligata sa trimita CM.

Va multumesc anticipat.
Steluta
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:43, 1 Iulie 2009
Buna ziua,

Ati incercat sa luati legatura telefinic cu acea salariata? Exista posibilitatea sa aiba concediu medical in continuare si pe luna iulie, desi pe cel de pe luna iunie ar fi trebuit sa vi-l aduca deja.
Asa cum scrie si pe spatale concediului medical, salariatul este obligat sa aduca concediul medical angajatorului pana la data de 5 a lunii urmatoare pentru care s-a acordat concediul medical.
Parerea mea este sa incercati sa vorbiti cu asa persoana.
1. Ar fi bine sa cititi OUG 158/2005 si Normele de aplicare din 27.01.2006 care va raspund la toate intrebarile privind concediile medicale.
2. Va redau din Norme
Art. 67. -
(1) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 vor ataşa la certificatul de concediu medical Cererea-tip privind solicitarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate, al cărei model este prezentat în anexa nr. 9.
(2) Pentru situaţiile prevăzute la art. 17 alin. (4), art. 32, 33 şi 53, certificatul de concediu medical se va depune la plătitor până cel mai târziu la sfârşitul lunii în care s-a eliberat certificatul medical.
3. Va redau din OUG 158/2005:
Art. 47. - Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48. - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei (RON) la 2.500 lei (RON).
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul platii cm RocsanaP RocsanaP Buna ziua, va rog frumos daca ma puteti ajuta si pe mine, eu sunt in CM de o luna pentru risc de sarcina, cand am fost sa imi iau salariul mi-au spus ca nu ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate ovidiu_bnp ovidiu_bnp Buna ziua! Am o nelamurire legata de concediul de maternitate.Sotia mea a avut concediu dat de catre medicul de familie in luna a 8-a de sarcina si respectiv ... (vezi toată discuția)
Refuzarea platii concediului medical danieladragutza danieladragutza Buna ziua,sunt insarcinata in luna a-8-a,angajata la un magazin,in momentul de fata sunt in c.prenatal,am beneficiat de cm in perioada 21-31 martie.Angajatorul ... (vezi toată discuția)