avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune sot

buna ziua,

in urma succesiunii dupa tatal sotului, casa i-a ramas acestuia cu obligatia sa o intretina pe mama sa pana la moartea ei (clauza viagera). intrebarea mea este: in cazul decesului proprietarului actual al imobilului (respectiv sotul meu) ce drepturi am ca sotie supravietuitoare, se preia dreptul de proprietate asupra casei cu tot cu clauza? mentionez ca din casatorie nu exista copii.
daca ar exista si copii cum ar sta lucrurile?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 11:32, 2 Iulie 2009
Daca nu aveti copii si nici sotul dintr-o alta casatorie nu are ,sau chiar din afara casatoriei( copii legitimi), veti mosteni , desigur , insa veti mosteni atat drepturile, cat si obligatiile .
Daca este vorba de un contract de intretinere incheiat doar de catre sotul dvs., atunci in cazul decesului acestuia obligatia de intretinere nu se transmite mostenitorilor Obligatia de intretinere iind personala) dar poate fi continuata de acestia daca si intretinutul accepta prestatia in continuare.. Daca este vorba de un drept de uzufruct viager sau de abitatie viagera ( nu se intelege clar despre ce e vorba deoarece ati scris doar "clauza viagera"), atunci mostenitorii sunt tinuti sa il respecte. Dvs. ca sotie supravietuitoare intrati la mostenire in concurenta cu celelalte rude ( parinti/ respectiv mama, daca mai este in viata) sau frati si surori, daca nu sunt copii din casatorie sau din afara casatoriei
multumesc pentru raspuns, in urma succesiunii apartamentul este pe numele sotului cu obligativitatea de a o intretine pe mama pana la moartea acesteia. in cazul decesului sotului, ramane valabil acest aranjament sau apartamentul se va imparti intre sotia supravietuitoare si mama defunctului?
mentionez ca succesiunea dupa tatal sotului s-a facut pe baza unui testament lasat de acesta in care se spune ca apartamentul ii va ramane fiului sau dupa moartea mamei sale, de aceea puneam intrebarea eu, ca sotie supravietuitoare ce drepturi am in caz de deces al sotului inaintea mamei sale.
va multumesc
Daca sotul Dvs. moare mosteniti DVS. cota de 1/2 parti, si 1/2 parti mama lui, daca nu va mai trai, vin la mostenire fratii lui daca are, sau daca si acestia au murit copii lor.
Bineinteles daca vreti sa mosteniti acceptati mostenirea cu pasiv si cu activ, adica cu obligatii cu tot, aceea de a intretine.
Daca nu aveti copii, cu riscul de ma tot repeta, caci eu tot mai scriu lucrul acesta :stunned: sotii sa isi faca testamente in cruce, adica unul la altul, ca sa isi asigure orice posibilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament intre soti carlito carlito Mama a decedat. Era casatorita a 2-a oara. A ramas un apartament bun comun. Intre mama si sotul supravietuitor exista un testament prin care isi lasa unul ... (vezi toată discuția)
Testament Dydy-bum Dydy-bum Detin un apartament si de curand m-am recasatorit.actualul meu sot are un copil major dintr-o casatorie anterioara. Ce drepturi au acestia la ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)