avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren intravilan devenit extravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren intravilan devenit extravilan

Am cumpărat un teren intravilan in anii 90, iar în 1999 am trecut pe numele nostru prin sentinţă civilă. În toate acte oficiale legale emise de Judecătorie (sentinţă, extras de carte funciară) terenul figurează ca intravilan, la fel şi în actele emise de primărie (certificat de atestare fiscală, plan de situaţie, decizii de impunere anuale, chitanţe pt.creanţele bugetelor locale anuale, etc). Am plătit impozit pentru teren ca fiind intravilan. În februarie am vandut terenul. Pe extrasul de carte funciară a cumpărătorului apare deasemenea intravilan, dar când a mers la primărie în vederea obţinerii autorizatiei de construcţie i s-a răspuns că nu este prins in PUG. Cumpărătorul vrea să anuleze contractul de vânzare –cumpărare. Vă rog să mă sfătuiţi ce putem face în această situaţie . Cumpărătorul are dreptul să anuleze ?
Dacă da, care este termenul?
Primăria are dreptul să schimbe încadrarea în pofida actelor legale în care scrie intravilan şi după ce am plătit impozit 15 ani ca pentru intravilan? Poate primăria să facă reincadrarea in intravilan ?
Mai demult şiu că şi terenuri extravilane puteau fi trecute în intravilan, in baza unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), există şi acum această posibilitate?
Dacă nu, avem dreptul la despăgubire din partea primăriei pentru impozitul pe care am plătit în plus şi pentru pierderea valorii terenului? Vă rog să-mi răspundeţi. Cu stima
Cel mai recent răspuns: Anniko , utilizator 23:27, 27 Mai 2015
Cumparatorule motive sa solicite rezolutiunea contractului.
Motivul ar fi ca marfa efectiv vanduta (terenul extravilan) nu are aceleasi caracteristici urbanistice cu marfa stipulata in contract (teren intravilan) deoarece prima are "vicii ascunse".
Vezi:
NCC: CAPITOLUL I Contractul de vânzare
SECŢIUNEA 1 - Dispoziţii generale
Art. 1707 - Condiţii
(1) Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuinţării la care este destinat sau care îi micşorează în asemenea măsură întrebuinţarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preţ mai mic.
(2) Este ascuns acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistenţă de specialitate, de către un cumpărător prudent şi diligent.
(3) Garanţia este datorată dacă viciul sau cauza lui exista la data predării bunului.
(4) Vânzătorul nu datorează garanţie contra viciilor pe care cumpărătorul le cunoştea la încheierea contractului.
Totusi, ..... se poate face o discutie.
La incheierea contractului la Notar, acesta trebuia sa va solicite un Certificat de Urbanism pentru informare. In acesta se gaseau toate informatiile necesare stabilirii caracteristicilor terenului. Cumparatorul daca era prudeputea face minime diligente pentru informare.
Pentru a trece terenul in intravilan veţi avea nevoie de serviciile unui arhitect pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), serviciu tarifat în funcţie de complexitatea proiectului şi poziţionarea terenului.
În general arhitecţii cer un preţ cuprins între 0,2 şi 3 euro pe metru pătrat, în funcţie de suprafaţa terenului, dificultatea şi amploarea proiectului, pentru parcelări, introducere in intravilan sau mărirea indicatorilor urbanistici.
PUZ-ul eaborat va fi supus aprobării autorităţii locale competente, reprezentată de consiliul local sau judeţean care va emite sau nu un aviz favorabi.
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Având în vedere că pe extras de CF , sentințe judecătorești, decizii de impunere apare terenul ca fiind intravilan, solicitați în scris, primăriei , să vă comunice HCL în care a fost luată hotărârea de a trece terenul din intravilan în extravilan și de asemenea le comunicați că le veți cere daune pentru prejudiciile aduse.
Vedeți întâi ce vă vor răspunde (în scris) și dacă va rămâne situația tot așa(ceeace nu cred) vă puteți îndrepta împotriva primăriei
Vă multumesc foarte mult. Cu stimă Anniko

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte funciara - schimbare destinatie teren arabil extravilan in intravilan elenaelenad elenaelenad cum pot sa trec un teren din arabil extravilan in intravilan?de ce acte am nevoie si trebuie sa platesc vreo taxa?va multumesc. (vezi toată discuția)
Trecere in intravilan flaviu.flaviu flaviu.flaviu pentru introducerea în intravilanul localităţii a unui teren extravilan este NECESARÃ şi SUFICIENTÃ aprobarea unei documentaţii PUZ de catre Consiliul ... (vezi toată discuția)
Puz termini termini Buna ziua Am o intrebare va rog.....de curand am cumparat un teren intravilan....nu stiu daca am puz...trebuie sa merg la primarie sa ma interesez? in general ... (vezi toată discuția)