avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare RCA pe 6 luni dar nu e valabila
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare RCA pe 6 luni dar nu e valabila

Buna,


Am cumparat un autoturism pe firma de la o persoana fizica ,am facut cuntractul de vanzare cumparare si polita rca pe 6 luni in vederea inmatricularii dau au trecut cica cele 30 de zile si nu mai e valabila.intrebarea mea este cine raspunde in cazul unui accident?firma sau soferul care a condus masina?Multunesc
Cel mai recent răspuns: nutzucu , utilizator 11:08, 8 Decembrie 2015
pe asigurare societatea pe care urmeaza sa fie transcrisa dar in certificatul de inmatriculare este firma de la care am cumparat-o.am facut rca pe 6 luni pe firma noua dar nu am transcris-o in 30 de zile
Nu aveam dubii ca nu este asa, repet, asigurarea este valabila. Asta pentru ca detineti masina in baza unei facturi sau a unui contract de vanzare cumparare. Astea sunt inscrisuri care va atesta calitatea de proprietar .
Norma 23/2014 - RCA

Art 16. alin 3) Asigurătorii RCA au obligaţia să solicite toate informaţiile necesare pentru evaluarea riscului, conform propriilor criterii stabilite în tariful de primă, şi să verifice corectitudinea informaţiilor privind datele de identificare şi tehnice ale vehiculului, datele proprietarului/utilizatorului acestuia, precum și dovada înregistrării fiscale a vehiculului pe numele noului proprietar, pentru vehiculele pentru care se solicită asigurarea în vederea înmatriculării/înregistrării în România.
In mod normal asigurarea nu trebuia emisa pe numele noului proprietar decat daca se face dovada inregistrarii fiscale a vehiculului pe numele noului proprietar.
In consecinta, daca auto pe care il utilizati este inregistrat la FISC pe numele noului proprietar , polita a fost emisa corect.
In caz contrar, polita de asigurare nu este valabila!
Masina este deja INMATRICULATA IN ROMANIA ! Ea trebuie DOAR TRANSCRISA pe numele celuilalt proprietar.
Articolul citat de dvs este valabil in situatia in care in vederea incheierii RCA-ului (pt inmatriculare) se prezinta acte de provenienta din alt stat si nu un certificat de inmatriculare romanesc !


(2) În cazul înstrăinării unui vehicul în baza unor acte civile sub semnătură privată, pentru care există o asigurare obligatorie RCA valabilă, această asigurare rămâne în vigoare până la data dobândirii calităţii de titular al înmatriculării/înregistrării vehiculului de către noul proprietar. În cazul în care noul proprietar deţine o asigurare obligatorie RCA pe numele său, aceasta va fi considerată valabilă chiar dacă nu s-a efectuat procedura de înmatriculare/înregistrare pe numele său.''-CITAT DIN NORMA RCA 23/2014

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizare rca: sofer sau masina doichitahorescu doichitahorescu In cazul in care exista o dauna la una din masinile detinute, penalizarea MB se atribuie masinii care a produs paguba sau soferului ? MB se va reflecta si in ... (vezi toată discuția)
Accident in romania- asigurare fãcutã pe un nume divers de proprietar AndronacheIonica AndronacheIonica Buna seara, Ma numesc Andronache Ionică, cetățean roman cu rezidenta în Italia. În noaptea de 11 iunie în Sebeș am fost tamponat în spate ... (vezi toată discuția)
Interpretare art.29 alin 2 din legea csa 14/2011 referitor la asigurarea rca (persoane sub 30 de ani) popcatalin popcatalin Buna ziua, lucrez ca broker in asigurari si am o nelamurire referitor la interpretarea articolului citat mai jos. In concret ne lovim foarte des de clienti sub ... (vezi toată discuția)