Legea contabilitatii nr. 82/1991, versiunea actualizata:
Art. 10. - (1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.
Art. 30. - Situatiile financiare anuale vor fi insotite de o declaratie scrisa a persoanelor prevazute la art. 10 alin. (1) prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:
a) politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
b) situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
c) persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.
Art. 41. - Constituie contraventii la prevederile prezentei legi urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
2. nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice cu privire la:
d) intocmirea si auditarea situatiilor financiare anuale;
d1) depunerea la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor a situatiilor financiare anuale;
4. nerespectarea prevederilor referitoare la intocmirea declaratiilor prevazute la art. 30 si 301;
5. nerespectarea prevederilor referitoare la obligatia membrilor organelor de administratie, conducere si supraveghere de a intocmi si publica situatiile financiare anuale;
Art. 42. -(1) Contraventia prevazuta la: pct. 2 lit. c), d), d1), pct. 4 si 5, cu amenda de la 400 lei la 5.000 lei,
Lege nr. 31 (r2) din 16/11/1990 (Versiune actualizata pana la data de: 17/04/2009):
Art. 144.2. - (1) Administratorii sunt răspunzători de îndeplinirea tuturor obligaţiilor, potrivit prevederilor art. 72 şi 73.
(2) Administratorii răspund faţă de societate pentru prejudiciile cauzate prin actele îndeplinite de directori sau de personalul încadrat, când dauna nu s-ar fi produs dacă ei ar fi exercitat supravegherea impusă de îndatoririle funcţiei lor.
(3) Directorii vor înştiinţa consiliul de administraţie de toate neregulile constatate cu ocazia îndeplinirii atribuţiilor lor.
(4) Administratorii sunt solidar răspunzători cu predecesorii lor imediaţi dacă, având cunoştinţă de neregulile săvârşite de aceştia, nu le comunică cenzorilor sau, după caz, auditorilor interni şi auditorului financiar.
(5) În societăţile care au mai mulţi administratori răspunderea pentru actele săvârşite sau pentru omisiuni nu se întinde şi la administratorii care au făcut să se consemneze, în registrul deciziilor consiliului de administraţie, împotrivirea lor şi au încunoştinţat despre aceasta, în scris, pe cenzori sau auditorii interni şi auditorul financiar.
Art. 144.3. - (1) Administratorul care are într-o anumită operaţiune, direct sau indirect, interese contrare intereselor societăţii trebuie să îi înştiinţeze despre aceasta pe ceilalţi administratori şi pe cenzori sau auditori interni şi să nu ia parte la nicio deliberare privitoare la această operaţiune.
(2) Aceeaşi obligaţie o are administratorul în cazul în care, într-o anumită operaţiune, ştie că sunt interesate soţul sau soţia sa, rudele ori afinii săi până la gradul al IV-lea inclusiv.
(3) Dacă prevederile actului constitutiv nu dispun altfel, interdicţiile stabilite la alin. (1) şi (2), referitoare la participarea, la deliberarea şi la votul administratorilor, nu sunt aplicabile în cazul în care obiectul votului îl constituie:
a) oferirea spre subscriere, către un administrator sau către persoanele menţionate la alin. (2), de acţiuni sau obligaţiuni ale societăţii;
b) acordarea de către administrator sau de persoanele menţionate la alin. (2) a unui împrumut ori constituirea unei garanţii în favoarea societăţii.
(4) Administratorul care nu a respectat prevederile alin. (1) şi (2) răspunde pentru daunele care au rezultat pentru societate.
Art. 224. - (1) Asociatul exclus răspunde de pierderi şi are dreptul la beneficii până în ziua excluderii sale, însă nu va putea cere lichidarea lor până ce acestea nu sunt repartizate conform prevederilor actului constitutiv.
(2) Asociatul exclus nu are dreptul la o parte proporţională din patrimoniul social, ci numai la o sumă de bani care să reprezinte valoarea acesteia.
Art. 225. - (1) Asociatul exclus rămâne obligat faţă de terţi pentru operaţiunile făcute de societate, până în ziua rămânerii definitive a hotărârii de excludere.
(2) Dacă, în momentul excluderii, sunt operaţiuni în curs de executare, asociatul este obligat să suporte consecinţele şi nu-şi va putea retrage partea ce i se cuvine decât după terminarea acelor operaţiuni.
Art. 237.1. - (1) Atunci când un asociat răspunde nelimitat pentru obligaţiile societăţii pe durata funcţionării acesteia, răspunderea sa pentru aceste obligaţii va fi nelimitată şi în faza dizolvării şi, dacă este cazul, a lichidării societăţii.
(2) Atunci când, pe durata funcţionării societăţii, un asociat răspunde pentru obligaţiile acesteia în limitele aportului la capitalul social, răspunderea sa va fi limitată la acest aport şi în situaţia dizolvării şi, dacă este cazul, a lichidării societăţii.
(3) Asociatul care, în frauda creditorilor, abuzează de caracterul limitat al răspunderii sale şi de personalitatea juridică distinctă a societăţii răspunde nelimitat pentru obligaţiile neachitate ale societăţii dizolvate, respectiv lichidate.
(4) Răspunderea asociatului devine nelimitată în condiţiile alin. (3), în special atunci când acesta dispune de bunurile societăţii ca şi cum ar fi bunurile sale proprii sau dacă diminuează activul societăţii în beneficiul personal ori al unor terţi, cunoscând sau trebuind să cunoască faptul că în acest mod societatea nu va mai fi în măsură să îşi execute obligaţiile.
Ioana Constantin a scris:
Legea contabilitatii nr. 82/1991, versiunea actualizata:
Art. 10. - [...]
In orice situatie de genul acesta, ca e o discutie pe forum sau ca publici un articol sau un tratat, se spune punctul de vedere cu specificarea in paranteza sau nota de subsol a textelor (legi sau studii de specialitate) care vin in sprijinul argiumentatiei.
Nu vad rostul acestei insiruiri a unor articole de lege pe care, recunosc, in acest context nici eu nu le-am citit.
Greseli de genul asta am facut si eu, dar am fost corectat de cel caruia ma adresam care mi-a spus ca nu intelege nimic. Forumul, mai ales unul de specialitate cum e acesta, eu il vad ca un loc in care fiecare invatam. Destepti devenim dupa...
tocmai, pentru ca este unul de specialitate!
Pareri personale sau "puncte de vedere" ----pe mine nu ma intereseaza.... daca nu au ca suport acte normative...
Profesionistul aplica legea ad literam nu dupa ureche...sau dupa pareri..
Am intalnit "aici" persoane care si-au dat cu parerea si nu erau chiar solutiile corecte...iar pentru un incepator in domeniu devine chiar riscant.
Ce s-ar intampla daca un judecator ar da o sentinta "dupa un punct de vedere personal" ??? si nu argumentata
legislativ?
Avocatii la fel... de ce cererile lor de chemare in jedecata sau diferitele documente pe care le intocmesc au la baza articole, legi...?
Expertizele judiciare daca nu sunt argumentate legislativ nu au nicio valoare...
Parerea mea, este ca, fiecare dintre noi (cei care au pretentii) ar trebui sa aibe o minima educatie fiscala.
Prin activitatea pe care o desfasor am intalnit oameni si oameni.
Oameni cu diplome, patroni, economisti.. .experti.....si altii (imi cer scuze nu vreau sa lovesc pe nimeni) care au pretentia ca le stiu pe toate, nu sunt decat evazivi (ce au auzit si ei din gura in gura) ca doar de..nu au timp sa citeasca, este prea multa hartie si sunt prea multe pagini...
Asa am intalnit director economic (expert, consultant) care nu stia ca:
- contul 205 si 208 se amortizeaza?
- nu ai voie sa ai capital social nevarsat in contab?
- si multe altele....dar sincer, mi-e jena sa dau mai multe informatii...
Altul (patron fiind si economist) ca bilantul de depune la Reg.Com.pana la sf.anului...
Altul, ca de ce sa se tina reg.de casa daca contabilul tot il introduce in calculator ( la inceputul lunii urmatoare, pentru luna precedenta), in situatia in care soc. a fost infiintata acum 14 ani, avea ceva rulaj in casa, aveau agenti, aveau distributie?
Am vazut si inginer (administrator si dir.de societate) mai facuse o fac.economica si pretindea ca le stie pe toate, avea o soc.cu salariati f.multi, dar dadea salarii la negru ...(ma intrebam cum se putea suporta o asemenea valoare?) si sustinea sus si tare ca nu vrea sa schimbe nimic. Dar nu avea inventariere la sf. anului (a tuturor activelor si pasivelor), bonurile de masa se descarcau doar de 2 ori pe an (la iunie si dec., la decembrie descarcarea era la nivelul de 16x.xxx lei!!) ....si multe altele....poate mult mai grave...
Si asta de ce ? de ce sa mai citim cand putem lua de-a gata, de la unul de la altul ca de, consultanta costa si asa mai "invatam si noi si devenim mai destepti dupa...".
Si ...vor mai trece ani pana vom ajunge sa avem si noi o educatie fiscala....sa se citeasca si sa se respecte legile, nu sa ne gandim ce foloase avem daca facem asta...si...asta....si cum sa mai evazionam statul.., care si el ne evazioneaza pe noi prin taxele pe care le platim si de care nu beneficiem de pensii omenesti, de servicii de sanatate...si altele ...
O seara buna tuturor! Sa auzim numai de bine! "Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!"