avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie sau act de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie sau act de vanzare cumparare

Buna ziua, va rugam sa ne ajutati in urmatoarea situatie ;
dupa moartea bunicului cei 3 copii la succesiune au cedat fiecare cota sa parte in favoarea bunicii,
aceasta vrea acum sa faca acte cu unul din copii.
ce act poate incheia donatie sau act de vanzare cumparare?
mentionam ca, nu are cadastru pentru casa si teren.Multumim
Cel mai recent răspuns: maria1956 , utilizator 08:05, 8 Iunie 2015
Nu inteleg ce acte doreste bunica sa faca, de ce, primeste ceva pentru acele bunuri sau nu... in functie de aceste detalii se alege actul, altfel se desfiinteaza fluierand.
In plus, vanzare sau donatie, in cazul asta, nu face diferenta juridic, vanzarea fiind prezumata ca donatie in acest caz.
Daca doriti un act bun, sa intelegeti consecintele, riscurile etc., un avocat ar fi bun. Asa puteti verifica rezerve succesorale, posibilitati de imbunatatire a actului, alternative.
Altfel, va puteti baza ca ceilalti copii nu vor avea rabdare sa ceara ceva.
buna ziua, bunica este unica mostenitoare a bunicului ( la suscesiune cei 3copii au cedat partile lor bunicii)si acum vrea sa vina la unul din baieti si vrea sa faca un act prin care sa ii dea lui toate bunurile
Vanzare-cumparare pur si simplu fara nici o alta sarcina(rezerva uzufructului,uz,abitatie,sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere)deoarece,in caz contrar, este considerata donatie si poate fi atacata cu succes de mostenitorii rezervatari(descendentii).Mergeti la un notar public sa va autentifice actul.Obligatoriu cadastru si carte funciara.
Cred ca orice vanzare ar face fara plata banilor, ar fi deosebit de usor de desfiintat macar in limita rezervei. Asta pentru ca, pentru a dovedi ca o vanzare e in realitate donatie nu treb8uie decat sa sustii asta, dovada acestei afirmatii constand intr-un fapt negativ, asadar rastoarna sarcina probei. Cu alte cuvinte, cine sustine ca e vanzare cu bani ala va trebui sa dovedeasca. Si ma intreb cum o va face...
Asa ca, fara nicio prezumtie legala, tot la fel va fi tratat acest act d evanzare. daca va fi deghizat.
In plus, e o frauda la lege, caci partile actului urmaresc sa ocoleasca dispozitiile legale privind rezerva succesorala. Asta inseamna ca se poate dovedi cu orice mijloc de proba, inclusiv martori. Contrariul insa, plata pretului, nu se poate dovedi cu martori.
E un act ilegal, nu recomand.
Evident ca, o vanzare-cumparare presupune un pret corect (pretul pietii) si plata pretului consemnata in actul notarial.Daca s-au indeplinit aceste cerinte legale actul este perfect legal.
Alte discutii devin inutile.

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire petrovantea12 petrovantea12 Buna, este nevoie de dezbaterea mostenirii in urmatoarea situatie: -bunicii au facut act de vanzare cumparare(imobil), nepotilor ca dupa decesul lor acestia ... (vezi toată discuția)
Act vanzare-cumparare fara vehiculare de bani + drum servitute adqika adqika Buna ziua, As avea 2 intrebari legat de baza legala pentru urmatoarele demersuri: 1 - act de vanzare cumparare fara vehiculare de bani - se poate face ... (vezi toată discuția)
Donatie laurentiuNT laurentiuNT Buna seara, as dori sa-mi raspundeti si mie la o intrebare: Daca bunica mea imi lasa ca donatie un teren(eu fiind in calitate de nepot) se poate contesta in ... (vezi toată discuția)